EBA predlaže novi pokazatelj za banke: udeo zelene imovine

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Banke u Evropskoj uniji moraće od iduće godine da uključe u poslovne izveštaje pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udeo ‘zelene’ u ukupnoj imovini, predložio je evropski regulator.

S obzirom na izraženiji trend održivog ulaganja, regulatori traže pouzdanije informacije za investitore o izloženosti banaka klimatskim promenama, budući da oluje i ostale vremenske nepogode utiču na vrednost njihove imovine i obveza.

Novi pokazatelj koji predlaže Evropsko nadzorno telo za banke (EBA) pokazivaće udeo zajmova, avansa i dužničkih vrednosnica s pozitivnim učinkom na klimu u ukupnoj imovini banke.

Počevši od 2022., banke bi u godišnjem izveštaju o rezultatima poslovanja trebale objavljivati novi pokazatelj na temelju podataka raspoloživih do 31. decembra 2021.godine.

- Verujem da je to prvi put da regulatori traže udeo "zelene" imovine - izjavio je Piers Haben, direktor EBA-e za bankarstvo, tržišta, inovacije i potrošače.

EBA će od banaka tražiti i objavu pokazatelja koji će otkriti u kojoj su meri njihove naknade od savetodavnih usluga, velike trgovinske transakcije i izloženost vanbilansnim knjiženjima povezane s aktivnostima s povoljnim uticajem na okoliš.

Evropski regulator odgovorio je novim predlogom na molbu Evropske komisije za savet o novim pokazateljima kojima bi banke trebale objavljivati informacije o aktivnostima vezanima za klimu, prema novoj taksonomiji.

EBA je taj predlog početkom nedelje uputila u javnu raspravu.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti