Džozef Bajden - Federalna trgovinska komisiju da istraži "ponašanje naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača"

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Cene u SAD su u decembru 2021. povećane za sedam odsto u poredjenju sa godinom ranije i to predstavlja najveća stopu inflacije u poslednjih 40 godina, saopštilo je tamošnje Ministarstvo finansija.

Kako je večeras preneo Glas Amerike (Voice of America), veće cene obeležile su američku ekonomiju tokom cele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982. godine

Ekonomski stručnjaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdevanju koje su izazvane korona virusom. To je uticalo na rast cena motornih vozila i nameštaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva.

Bela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj Centralnoj banci) usredredjeni su na rastuće troškove, mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži "ponašanje naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača".

Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti