Digitalizacija je put, a ne krajnji cilj

Komentari: 0

U poslednje vreme tehnološki razvoj se odvija mnogo brže nego što se svet vrti. I upravo zbog toga je opasno čekati šta će druge kompanije raditi u određenim oblastima. Na taj način, konkurentske kompanije biće korak ispred vas, a sa druge strane, siguran sam da ono što je uspeh za susednu kompaniju možda neće biti uspeh za vašu. Dakle, digitalizacija je put, a ne krajnji cilj.

Često primećujem da kompanije uvode novi sistem za upravljanje poslovnim procesima ERP (Enterprise Resource Planning, op. a.), a zatim očekuju da su završile sa digitalizacijom za sledećih 10 do 15 godina. U međuvremenu je u praksi postalo neophodno obezbediti sistem koji omogućava kontinuirano praćenje i upravljanje proizvodnim procesima.

Međutim, to se teško može obezbediti u sistemu ERP. Postoje hibridni sistemi, ali poslovni i proizvodni procesi su u osnovi veoma različiti. Takođe se sistemi ERP i MES (Manufacturing execution system, op. a.) značajno razlikuju; ako za ERP vredi da je transakcija orijentisana pa se poslovanje kompanija, koncept bilansa stanja i računovodstvenih pitanja ne razlikuju značajno među različitim kompanijama, upravo suprotno važi za proizvodne procese.

Možemo imati dve identične proizvodne kompanije koje proizvode iste proizvode, ali ako pažljivo pogledamo kako su oni uredili i organizovali proizvodne procese, brzo ćemo otkriti da isti rezultat postižu na različite načine.

Razlog zašto se proizvodne kompanije nekako boje, čekaju ili nemaju dovoljno poverenja u nova inovativna rešenja, vidim uglavnom u činjenici da su i menadžeri i zaposleni kompanije usredsređeni isključivo na svoju oblast. To je naravno razumljivo, ali trenutno se u proizvodnom sektoru najviše dešava na polju digitalizacije, a kompanije koje žele da budu konkurentne morale bi da posvete više pažnje tome.

Proizvodne kompanije neće otpuštati zaposlene, ali moraće ih edukovati jer će se način rada u proizvodnji drastično promeniti - digitalno obrazovanje i pismenost biće ključni faktor za sve prisutne u ovom sektoru.

Sa druge strane, ovo nepoverenje je posledica činjenice da su proizvodne kompanije često kupovale “mačku u džaku“, pa je ovaj oprez u implementaciji opravdan. U slučaju da vam nedostaje takva vrsta znanja u kompaniji, potrebno je pronaći pouzdanog poslovnog partnera da vas vodi i da vam pruži ključne informacije, kao i edukaciju za vaše zaposlene i pomoć u primeni novih tehnologija.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva i uspešno implementiranih projekata u oblasti digitalizacije, integracija svih postojećih softverskih sistema, mašina, uređaja i zaposlenih u sveobuhvatan digitalni organizam koji omogućava efikasnije proizvodne procese, a pre svega takav pristup vam omogućava implementaciju inteligentnih automatizacija i autonomnih robota koji mogu postići veću profitabilnost sa istim brojem zaposlenih i istim prostornim ograničenjima.

To nekako dokazuju i poslovni rezultati kompanija u kojima smo implementirali IIoT platformu i nadogradili je MES sistemom.

Za sve takve projekte pokazalo se da implementacija samog sistema kompaniji donosi povećanje produktivnosti u proseku od 5% bez ikakvih organizacionih promena. Implementacija IIoT platforme nadograđene MES sistemom omogućava da se način vođenja i rada, i na kraju, ali ne i manje važno, prisustvo vodećih ličnosti u kompaniji, manifestuje u obliku softverskog rešenja koje radi tačno onako kako je sistem bio postavljen ili zamišljen.

Digitalizacija, dakle, omogućava da se određeni teret koji snose svi zaposleni prenese na tehnologiju.

Tehnologija takođe obavlja taj posao kad su menadžeri odsutni zbog važnijih stvari (sastanak sa ključnim kupcem, prodajne aktivnosti, razvoj novog proizvoda) ili se u to vreme posvećuju aktivnostima koje im zapravo više znače od vršenja kontrole nad celokupnom organizacijom i tako dugoročno ostvaruju veću dodatu vrednost za kompaniju, kao i za sebe lično.

Kako možemo da vam pomognemo?

Industrija 4.0 nudi sva potrebna rešenja za izazove sa kojima se proizvodne kompanije trenutno suočavaju.

Kolektor Sisteh je vodeća slovenačka kompanija na polju digitalizacije proizvodnih kompanija, sa više od 30 godina iskustva u oblasti automatizacije i informatizacije.

Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Luka Kozamernik
Savetnik za digitalnu transformaciju
tel: +386 (0)40 501-020
e-adresa: luka.kozamernik@kolektor.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti