Dezinfekcija skladišta – ROBOTI u borbi protiv korone

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kako pandemija covid-19 širom sveta ne jenjava, sve je više potrebe za novim rešenjima koja pomažu u prevenciji i sprečavanju širenja virusa, naročito kada je reč o objektima u kojima je velika fluktuacija ljudi.

Masačusetski institut za tehnologiju iz Kembridža dizajnirao je robota koji rešava problem dezinfekcije poda skladišta u veoma kratkom roku.

MIT Laboratorija za veštačku inteligenciju, u saradnji sa Ava Robotics i Greater Boston Food bankom (GBFB), dizajnirala je robotski sistem koji skladište od 4.000 m2 može dezinfikovati za pola sata, neutrališući pritom 90% čestica korona virusa na površinama, piše mhlnews.com.

Novo rešenje koristi prilagođenu UV-C svetlost, integrisanu sa mobilnom robotskom bazom Ava Robotics.

Tokom testova, robot je vozio po paletama i podu skladišta, brzinom od oko 0,22 milje na sat. S ovom brzinom, mogao je da pokrije prostor od 4.000 kvadrata u skladištu GBFB-a za samo pola sata. Doza UV-C koja se emituje ovog vremena može neutralizovati oko 90% koronavirusa na površinama.

Tim naučnika trenutno istražuje kako se robot pomoću senzora prilagođava promenama u okruženju, kako bi mogao da prilagodi brzinu i na novim predmetima i površinama primeni preporučene doze UV-C.

 

Izvor: plutonlogistics.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti