Devastirana Ložionica kod Mostarske petlje postaće centar IT i kreativne industrije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će devastirana Ložionica kod Mostarske petlje, koja je pod zaštitom države, postati multifunkcionalni kreativni centar, a da bi radovi na ovom objektu trebalo da počnu u junu 2022. godine.

Brnabić je, nakon obilaska zgrade Ložionice, podsetila na to da je Vlada Srbije raspisala arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje, pri čemu je rok za podnošenje radova 29. oktobar, a rezultati konkursa će biti poznati 15. novembra, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, Ložionica neće promeniti izgled, što će biti izazov za arhitekte koji treba da je sačuvaju, a i da joj donesu novu energiju.

- Ovo je međunarodi konkurs, ali nadam se da će pobediti neko naš, rekla je Brnabić i poručila da će posle naučno-tehnoloških parkova u više gradova i data centra u Kragujevcu ovaj projekat potvrditi da je Srbija lider u inovacijama - rekla je premijerka.

Direktor Kancelarije za IT Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović istakao je da je Ložionica bila industrijsko čudo 1925. godine kada je sagrađana, kao i vodotoranj koji je napajao lokomotive vodom.

On je podsetio i na to da je Ložionica 1926. godine, kada je počela sa radom, bila namenjena parkiranju lokomotiva i njihovoj popravci i mogla je da primi više od 30 lokomotiva.

- Ispred nje će se urediti jedan prelepi trg na mestu gde su se okretale lokomotive, to će sigurno biti trg koji će biti najviše posećen i od starih i od mladih.

Treći segment je vodotoranj, a četvrti deo je aneks zgrade koji će služiti informacionim tehnologijama i digitalizaciji - rekao je Jovanović.

On je precizirao da se očekuje izgradnja ukupno oko 14.000 kvadratnih metara i da Ložionica postane epicentar kreativnih industrija, stvaralašta, digitalizacije, eletronske uprave, te da tu dolaze mladi stvaraoci.

Jovanović je pozvao još jednom arhitekte da se jave na konkurs koji je u toku.

Viša savetnica premijerke Ana Ilić rekla je da će se stari železnički objekat pretvoriti u inovativni kreativni centar i da će privlačiti naše građane, ali i turiste.

Ovo će biti prvi, ali ne i jedini takav centar, rekla je Ilić ukazujući na to da je interesovanje za konkurs već ogromno.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti