Definicija za kvalitet i pouzdanost

Komentari: 0

Sa kompanijom O.K.K. iz Slovenije, koja se bavi obradom metala rezanjem, uspeli smo da dovedemo automatizaciju na takav nivo na kojem sve ponavljajuće procese obrade bez izuzetka izvršavaju mašine.

Da bismo to postigli, ključnu ulogu su odigrale vrhunske tehnološke alatne mašine i industrijski roboti fleksibilnih mogućnosti proizvodnje, tako da je ljudska radna snaga mogla da se fokusira na najkritičnije faze rada u cilju proizvodnje bez poteškoća.

Na oko 30 km jugozapadno od Ljubljane leži mesto Logatec, koje sa dobrodošlicom prima putnike pristigle sa autoputa A1.

Malo mesto, smešteno na obroncima brda prekrivenih gustom šumom, odiše mirom bez tragova gužve, jurnjave i buke, čak i u centru mesta. Ovaj idilični izgled krije grad u kojem se u poslednjih nekoliko godina industrija galopirajuće razvila.

Na čelu ovog razvoja nalazi se kompanija O.K.K. d.o.o. koja se već više od 50 godina bavi CNC brušenjem i glodanjem te drugim tipovima mašinske obrade poluproizvoda.

Siva zgrada koja skriva u sebi tri generacije porodičnog rada, neprimetno se uklapa u kameniti pejzaž. Slika se menja onog trenutka kada zakoračite u proizvodni pogon u kojem se ističe veliko prisustvo tehnologije.

Moderne alatne mašine, upravljački elementi, roboti i tim od 25 visoko obučenih stručnjaka svedoče o efikasnoj proizvodnji koja se tu odvija.

Automatizacija mašinske obrade

Mašinskim parkom sastavljenim od mašina za brušenje, glodanje i drugu mašinsku obradu, dominira žuta boja – ova slovenačka kompanija gotovo u potpunosti radi sa FANUC mašinama.

Robodrill centri za mašinsku obradu, odnosno drugi FANUC roboti i upravljački element se staraju o besprekornoj, efikasnoj proizvodnji i pružaju neophodnu pomoć zaposlenima u firmi O.K.K.

„Od izuzetne nam je važnosti fleksibilna proizvodnja, odnosno skraćenje ciklusa proizvodnje, jer na taj način sa većom sigurnošću i mnogo efikasnije možemo da ispunimo zahteve naših naručilaca.

Trudim se da automatiziram svaki proces u kojem industrijski roboti skraćuju vreme ciklusa i tako oslobađaju ljudske resurse za druge zadatke“ – izjavio je gospodin Kavčič, sadašnji generalni direktor i sin osnivača kompanije.

Efikasna automatizacija ubrzano pruža beneficije. Zahvaljujući modernim, tehnološki vrhunskim mašinama i robotima, gotovo je u potpunosti izbačen ljudski rad iz ponavljajućih, monotonih radnih procesa.

Tako se oslobađaju značajni kapaciteti koje je moguće preusmeriti na puno složenije, promenljive zadatke koji zahtevaju veću kreativnost.

Sve to rezultuje efikasnijim i pouzdanijim proizvodnim procesima te doprinosi u poboljšanju produktivnosti kompanije, povećanju morala zaposlenih i izgradnji transparentne, razvijene proizvodne infrastrukture koja potencijalno može predstavljati značajnu prednost.

Kompanija O.K.K. dobar je primer kako dobro izabrano i primenjeno automatizovano rešenje izgrađeno na odgovarajućem mašinskom parku povećava efikasnost male kompanije i oslobađa vredne ljudske resurse.

Slovenačka kompanija planira kupovinu nove mašine FANUCRobodrill koja predstavlja noviju verziju i vrhunski model iz asortimana FANUC alatnih mašina i koja će još više skratiti cikluse - jer za njih ovaj dobavljač znači kvalitet i pouzdanost.

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21, 3000, Celje, Slovenija
Tel: +386 8 205 64 97; Fax: +386 8 205 64 98;
Mob: +381 62 800 13 05 / +386 40 570 575;
info@fanuc.si
www.fanuc.eu

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti