Da li je moguća nestašica leda?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prvo je bio toalet papir, pa ulje, a sada su na redu kocke leda.

Tako ovih dana piše portal 20minutos.es, ukazujući na nestašicu kocki leda u Španiji. Već nekoliko dana, supermarketi, barovi i restorani osećaju manjak ovog proizvoda, potrebnog u jeku vrelog letnjeg talasa.

Ali, glavno pitanje je šta je uzrok nedostatku zaliha leda?

Poskupljenje energenata poslednjih meseci, visoka inflacija, rast cena na opštem nivou i velika potražnja ovog leta - su faktori koji imaju ključnu ulogu u tom problemu.

Naime, skladištenje leda za leto počinje u prvim mesecima godine, tako da se proizvodnja ne akumulira u nedeljama maksimalne potražnje, kao što se dešava u julu i avgustu.

Kako je objašnjeno za portal lavanguardia.com, nestašica leda može biti povezana i sa povećanjem cene struje.

Podsećamo, struja je u ovom periodu godine čak 10, 11 puta skuplja nego lani, a današnja cena u Francuskoj i Italiji veća je od 440 EUR po MWh.

Kako objašnjava distributer Tele hielo Madrid, budući da nije bilo moguće stabilizovati troškove da bi se led mogao prodati po uobičajenoj tržišnoj ceni, fabrike su obustavile proizvodnju i sada, leti, to se primećuje.

Kako se navodi, prognoza je da u avgustu neće biti leda. S druge strane, ekstremne vrućine poslednjih nedelja izazvale su povećanje potražnje za ovim proizvodom u supermarketima, što za posledicu ima rast cene, kao što je inače slučaj s osnovnim proizvodima.

Zapravo, Organizacija potrošača i korisnika (OCU) navodi da će se domaćinstva ove godine suočiti sa dodatnim troškovima kada je reč o hrani - većim od 830 EUR godišnje.

Suncokretovo ulje je, piše španski medij, zabeležilo rast cene od 118% u odnosu na prošlu godinu, brašno sada vredi 50% više, a jaja su u toj zemlji poskupela oko 45%.

Testenina je skuplja više od 55%. Sada bi i led mogao da doživi značajno povećanje cene, zbog problema u snabdevanju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti