Cene nafte stabilne iznad 55 dolara

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Cene nafte stabilizovale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 55 dolara, balansirajući između podsticanja planiranog podsticaja u SAD-u i zabrinutosti zbog potražnje usred oštrijih antipandemijskih mera.

Na londonskom tržištu cena barela ostala je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,48 dolara. Nije bilo značajnijih promena na američkom tržištu, gde se trgovalo po ceni od 52,32 dolara.

Tržišnu atmosferu podržavaju očekivanja da će američki Kongres verovatno usvojiti novi paket pomoći od 1,9 biliona dolara u slučaju koronarne krize koji je predložio novi američki predsednik Joe Biden.

Cjenovnu podršku pružaju i vijesti iz Indonezije da je Obalska straža zaplijenila tanker pod iranskom zastavom jer bi to moglo podstaći geopolitičke tenzije. Cisterna je zaplenjena zbog sumnje da je ilegalno prevozio gorivo, napominje Rojters.

„Tržišna previranja koja uzrokuju sukobe obično podržavaju cene“, podseća Bjornar Tonhaugen iz kompanije Ristad Energi.

Protivteža su bila stroga ograničenja koja su evropske države uvele da zaustave širenje koronavirusa. Kina takođe beleži porast broja novih slučajeva covid 19, što umanjuje izglede za potražnju najvećeg svetskog potrošača energije.

„Raspoloženje su podigla očekivanja od velikog paketa pomoći za pandemiju ... (ali), a u narednom periodu, optimizam u vezi sa stimulusom naizmenično će se menjati sa problemima izazvanim virusom“, rezimira tržišno raspoloženje Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvestila je jutros na svojoj veb stranici da je cena barela referentne korpe svoje članice u petak iznosila 54,69 dolara, što je za 45 centi manje u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti