Cene nafte prošle nedelje pale više od 6 posto

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje naglo pale drugu nedelju zaredom, za više od 6 procenata, kao rezultat povećanja globalnih zaliha goriva usled sporog oporavka potražnje do nivoa prekoronske krize.

Cena barela na londonskom tržištu prošle nedelje pala je za 6,6 odsto na 39,83 dolara, dok je na američkom tržištu barel pao za 6,1 odsto na 37,33 dolara.

Tako je barel drugu nedelju zaredom pojeftinio zbog niza signala koji ukazuju na prekomerno globalno snabdevanje naftom.

Naime, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su zvaničnu prodajnu cenu nafte za azijske kupce, američke zalihe rastu, a trgovci iznajmljuju brodove za skladištenje nafte.

Broj zaraženih koronavirusom i dalje raste u 58 zemalja širom sveta, a u nedelju je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zabeležen rekordan rast broja zaraženih, za više od 307.000.

Američke berze potonule su drugu nedelju zaredom, jer brojni ekonomski pokazatelji sugerišu da će ekonomski oporavak od pandemije biti težak i dugotrajan.

„Finansijska tržišta nastavljaju da diktiraju tempo, uključujući i tržište nafte. Strah od prekomerne ponude dodao je ukupnoj neizvesnosti “, kažu analitičari Commerzbank.

U SAD-u su zalihe nafte prošle nedelje porasle za 2 miliona barela, pošto su rafinerije postepeno započinjale proizvodnju nakon uragana u Meksičkom zalivu.

Trgovci u međuvremenu počinju da daju u zakup tankere za skladištenje sirove nafte i dizela, što je još jedan znak prekomerne ponude zbog sporog ekonomskog oporavka tokom pandemije.

U međuvremenu su ovih dana Saudijska Arabija i Kuvajt spustili zvanične cene sirove nafte u Aziju sa rokom isporuke u oktobru, što je još jedan signal slabe potražnje.

O globalnom rastu zaliha takođe će se verovatno razgovarati na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika 17. septembra, mada analitičari procenjuju da će naglasak biti na striktnom pridržavanju postojećeg smanjenja isporuke, a ne o novom smanjenju proizvodnje.

Naime, OPEK i njegovi saveznici povećali su proizvodnju od avgusta.

Prema prethodnom sporazumu, od maja do jula njihova proizvodnja smanjena je za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 odsto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će biti oko 7,7 miliona barela dnevno.

U aprilu su, zbog koronske krize, cene nafte pale na najniži nivo u poslednjih 20 godina.

Ali oni su kasnije nadoknadili veći deo tih gubitaka, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim stimulativnim merama u najvećim svetskim ekonomijama, koje su podstakle oporavak ekonomske aktivnosti, a time i potražnju za naftom.

Ali u poslednje dve nedelje cene nafte su znatno pale kako je globalni ekonomski oporavak usporen.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti