Brodogradilište u Bačkom Monoštoru je najstarije brodogradilište u ovom delu Evrope

Komentari: 0

Brodogradnja u Bačkom Monoštoru u drugom planu, razlog je manjak dobrih majstora. Inače ovo brodogradilište iz 1796. godine, najstarije je brodogradilište u ovom delu Evrope. Za stalne kupce iz zapadne Evrope, monoštorsko brodogradilište bilo je mesto izgradnje kvalitetnih i savremenih brodova. Danas, izgradnje novih brodova skoro i nema.

Četiri nova objekta za holandsko tržište, remontovanih oko 30 objekata za mađarsko, srpsko i hrvatsko tržište, prerađenih preko 2.000 tona materijala, zaposlenih više od 150 radnika. Bila je to slika uspešnog brodogradilišta u Bačkom Monoštoru u zenitu proizvodnje 2007. godine.

Nakon stečaja, od 2014.godine, vlasnik brodogradilišta je Vip Brodoremont.

- Imamo gasne tankere, gurače, pretovarna postrojenja, barže, a očekujemo dva postrojenja iz Hrvatske i jedan vojni objekat iz Vojske Srbije, a u pregovorima je i jedan muzejski primerak, parobrod, koji će doći na generalni remont - kazao je Srđan Čanković, direktor brodogradilišta u Bačkom Monoštoru.

Iako je još u funkciji strug iz 1842. godine, u brodogradilištu je poslednjih godina izgrađena nova hala, kupljeni novi instrumenti, makaza i aparati za varenje kako bi se povećala produktivnost.

- Osim brodogradnje, radimo i za industriju, pokrivamo Zapadnobački okrug, fabrike, sve što im je potrebno, izlazimo u susret - navodi Čanković.

Brodogradnja je ipak u drugom planu. Najveći problem jeste manjak dobrih majstora i radnika koji su svoje znanje i veštine odneli sa sobom na brojna tržišta zapadne Evrope.

- Nemamo dovoljno ljudi za novogradnju i radimo konstrukcije u novoj hali, imamo od 42 do 50 zaposlenih - kaže Ivan Pašić, šef proizvodnje u Brodoremontu.

Brodogradilište u Bezdanu, za razliku od monoštorskog, vlasništo je hrvatskog državljanina Miroslava Reljanovića i u zakupu je jedne srpske firme.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti