Britanija je najveći investitor u energiju vetra u Evropi

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Velika Britanija zauzela je prvo mesto u Evropi po ulaganjima u vetroparkove 2020. godine, sa iznosom od 13 milijardi evra, prema današnjem izveštaju kompanije VindEurope.

Od ukupne prošlogodišnje investicije u sektor na strogom kontinentu, vredne 43 milijarde evra, Holandija je uložila skoro osam milijardi evra, zauzevši drugo mesto, sledi Francuska sa 6,5 milijardi, Nemačka sa 4,3 milijarde, dok je Turska peta sa 1,6 milijardi evra, izvestila je novinska agencija Anadolija.

Izveštaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u obalske vetroparkove prošle godine dostigle rekordnih 26,3 milijarde evra, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 milijardi evra.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor kompanije Vind Europe Gil Dikon rekao je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganje u energiju vetra pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu u povećanju tih ciljeva.

"Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan.

Ali nedostaju stvarne politike, posebno u pogledu dozvola za nove vetroparkove, za koja su pravila i procedure previše složeni", rekao je.

Prema izveštaju, većina investicija obezbeđena je putem bankarskih kredita, s dužničkim finansiranjem između 70 i 90 procenata, dok je preostalih 10 do 30 procenata obezbeđeno na tržištima kapitala.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti