Blumberg: Pet rizika po jaku globalnu ekonomiju u 2018.

Komentari: 0

Svetska ekonomija je u 2018. godinu zakoračila na snažnim osnovama, ali bi nekoliko faktora, ipak, moglo da ugrozi taj oporavak, ocenjuje agencija "Blumberg". Privredni rast ubrzava u gotovo svim zemljama sveta, deflacija više nije nešto od čega se strepi, a politika centralnih banaka ne zastrašuje tržišta kapitala.

Ali, i pored toga, postoje faktori koji izazivaju bojazan u jakoj globalnoj ekonomiji, kao što su: nepredvidivost politike američke Uprave federalnih rezervi (FED), kineski dug, posledice rezanja poreza u SAD, Trampovi tvitovi, i politika u Jugoistočnoj Aziji, prenosi Tanjug.

Pod znakom pitanja je monetarna politika FED-a i da li će, pod novim predsednikom Džeromom Pauelom, napraviti grešku i možda povećati kamatne stope više od očekivanog, u slučaju da inflacija nastavi da zaostaje za ciljanom.

Neizvesna je i situacija u kineskoj ekonomiji, koja je, prema očekivanjima analitičara, trebalo da blago uspori u 2017. godini. To se, međutim, nije dogodilo, što je doprinelo podsticanju rasta svetske ekonomije.

Za 2018. godinu, većina ekonomista predviđa blago usporavanje kineske privrede, jer vlada u Pekingu vrši pritisak na državne kompanije da smanje teret duga.

Treći rizik su, prema pisanju "Blumberga", posledice rezanja korporativnog poreza u SAD, čija je poreska stopa u decembru smanjena na 21 odsto.

To će, kako ocenjuje njujorška agencija, verovatno podstaći i druge razvijene zemlje da razmotre usklađivanje ili još veće rezanje svojih poreskih stopa.

Teško je predvideti i reakciju američkog predsednika Donalda Trampa, kao i da li će biti isprovociran ishodom predsedničkih izbora u Meksiku, na kojima se levičarski kandidat za predsednika, Andres Manuel Lopes Obrador, neće stideti da se direktno suprotstavi Trampu.

Ne bi iznenadilo ni da Tramp odluči da napusti Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), navodi "Blumberg", dodajući da bi povlačenje SAD iz tog sporazuma lako gurnulo pojedine zemlje u recesiju.

Politika u jugoistočnoj Aziji je peti rizik koji bi mogao da našteti globalnom rastu, jer SAD nisu jedina država na svetu gde tržišta i privredni rast idu "ruku pod ruku" sa geopolitičkim previranjima.

Indonezija i Malezija se, naime, ove godine spremaju za izbore. Lokalni izbori u Indoneziji se održavaju u junu, da bi se fokus naredne godine prebacio na predsedničke izbore.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti