"Balkan barometar 2020" - godišnje istraživanje o stavovima i očekivanjima privrednika Zapadnog Balkana

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U ekonomskoj zajednici regiona postoji veliki optimizam da nas u narednom periodu, uprkos posledicama pandemije virusa korona, očekuje veliki rast, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević na online konferenciji na kojoj je predstavljen "Balkan barometar 2020", godišnje istraživanje o stavovima i očekivanjima privrednika Zapadnog Balkana.

Naš region suočavao se i sa mnogo težim uslovima za poslovanje nego što je pandemija. Đurđević je ukazao i da se u predstojećim mesecima od vlasti zemalja regiona očekuju značajne aktivnosti kada je u pitanju ekonomski razvoj. 

Izazovi koje je donela pandemija, kreirali su pravi trenutak da region ujedini snage na zajedničkim ekonomskim planovima i boljem životu za građane. Jedna od inicijativa na kojoj bi region trebalo da radi jeste omogućavanje slobodnog tržišta rada za sve zemlje Zapadnog Balkana, kaže Đurđević. "Slobodno tržište rada je jedan od mehanizama za zaustavljanje migracije naših radnika u EU“, ukazao je Đurđević.

Građani Zapadnog Balkana kao najveći izazov i pre, ali i nakon epidemije virusa korona, vide nezaposlenost, izjavila je na konferenciji generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu. "Nezaposlenost je najveći izazov na Zapadnom Balkanu, kako pre, tako i posle korone, naveli su građani", izjavila je Bregu.

Istraživanje pokazuje da je sve više građana zainteresovano za regionalnu integraciju i oko 65 odsto građana navode da postoji više razloga da se balkanski narodi povežu, nego da se bave temama koje ih razdvajaju. Dve trećine ispitanika smatra da je EU najbolji trgovinski partner zemljama Zapadnog Balkana.

Kada je reč o posledicama epidemije virusa korona, oko 72 odsto građana Zapadnog Balkana smatra da Kovid19 predstavlja ozbiljnu pretnju za njihovu nacionalnu ekonomiju. Kada je reč o privrednicima, oko 60 odsto privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu je tokom epidemije virusa korona ograničilo veliki broj svoj aktivnosti, dok je samo pet odsto otpustilo trajno svoje radnike.

Podatak je i da 35 odsto privrednika planira da poveća broj zaposlenih u narednih 12 meseci. Na onlajn konferenciji Saveta za regionalnu saradnju predstavljeni su rezultati istraživanja "Balkan barometar 2020", godišnjeg ispitivanja javnog mnjenja i privrednika na Zapadnom Balkanu o očekivanjima u pogledu života i rada.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti