Apple nadmašio Microsoft

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Apple je  ponovo postao najvrednija svetska kompanija, svrgnuvši sa trona Microsoft dok je proizvođač iPhonea napredovao u trci za dominaciju u tehnologiji veštačke inteligencije.

Njegove akcije su skočile za skoro 4% na rekordnih 215,04 dolara, što mu daje tržišnu vrednost od 3,29 biliona dolara. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta bila je 3,24 triliona dolara, što je zaostajalo za Apple-om po prvi put u pet meseci.

Porast akcija dolazi kada je Nasdak dostigao rekordnu vrednost na novim znacima hlađenja inflacije.

Akcije Apple-a dodale su više od 7% na prethodnoj sesiji, dan nakon što je predstavio niz funkcija omogućenih veštačkom inteligencijom i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, potez za koji je nekoliko analitičara rekao da će povećati prodaju iPhone-a.

Na Appleovoj godišnjoj konferenciji za programere u ponedeljak, rukovodioci, uključujući i generalnog direktora Tima Kuka, rekla su kako će Siri glasovni asistent moći da komunicira sa porukama, e-poštom, kalendarom i aplikacijama trećih strana.

„Na sva ta pitanja o tome da Apple zaostaje sa stanovišta tehnologije veštačke inteligencije odgovoreno je na Vorldvide Developers Conference,“ rekao je Majkl Džejms, direktor trgovanja akcijama u Vedbush Securities u Los Anđelesu.

„Neki od detalja o mogućnostima veštačke inteligencije koji će biti integrisani u nadolazeće iPhone-e jasno su pokazali da će očigledno postojati potražnja za značajnim ciklusom nadogradnje.

Tehnološki gigant je zaostajao za rivalima poput Microsofta i vlasnika Gugla Alphabet u oblasti veštačke inteligencije, zbog čega su njegove akcije ove godine imale lošiji učinak od svojih vršnjaka.

Međutim, neke zabrinutosti oko slabih rezultata akcija su se ublažile nakon što je Apple nadmašio tržišna očekivanja za kvartalne rezultate i prognoze u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Apple akcije su porasle za oko 12% do sada u 2024, dok je Microsoft dodao oko 16%, a Alphabet skoro 28%.

Lider AI čipova Nvidia, koja je prošle nedelje nakratko pretekla Apple po tržišnoj vrednosti, ove godine je porasla za neverovatnih 154%. Nvidia je poslednji put imala tržišnu vrednost od 3,11 biliona dolara.

Tesla je jedina akcija 'Veličanstvenih sedam' koja je ove godine imala lošiji rezultat od Apple-a, pala je za oko 30%.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti