Analiza tržišta i prodaje na području industrijskih komunikacionih protokola

Komentari: 0

Švedski proizvođač konvertora komunikacionih protokola HMS Industrial Networks iz Halmstada, nedavno je na temelju svojih prodajnih rezultata i uvida u industriju izradio analizu tržišta komunikacionih protokola i približnog tržišnog udela pojedinih komunikacionih protokola. Glavni zaključak je da su uređaji u industriji sve više međusobno povezani, te da Internet stvari i Industrija 4.0 više nisu samo koncept, nego realnost.

HMS u svom istraživanju komunikacione protokole deli u tri glavne kategorije: industrijske sabirnice (Fieldbus), industrijski Ethernet i bežične mrežne protokole. Udeo industrijskih Ethernet protokola i bežičnog interneta raste brže od udela industrijskih sabirnica. Potrebno je istaći da tržište komunikacijskih konvertera raste na račun novih komunikacionih čvorova.

Grupa komunikacionih protokola temeljenih na industrijskom Ethernetu (prema rezultatima istraživanja kompanije HMS, na temelju podataka o prodaji za 2016. godinu) pokriva 46% tržišta (38% u 2015.). Protokoli za bežično povezivanje su u 2016. pokrivali 6% tržišta.

Te dve grupe zajedno pokrivaju više od polovine tržišta komunikacionih protokola (52% u 2016.). S druge strane, industrijske sabirnice (Fieldbus) pokrivaju 48% tržišta i njihov udeo je u opadanju (u 2015. godini 58% tržišta). Procena tržišnih udela se temelji na rezultatima prodaje HMS, drugim analizama industrije i tumačenju trendova u području industrijskih komunikacija.

Kod ugradnje novih komunikacionih čvorova vidljiv je trend prelaska na industrijski Ethernet, što za posledicu ima povećan tržišni udeo navedenog načina povezivanja. Rast industrijskog Etherneta podstaknut je potrebom za visokim performansama, integracijom IT sastava i proizvodnih komunikacija, te specijanlo rastućim konceptom Internet stvari.

Rast udela industrijskog Etherneta veći je u odnosu na prethodnu za 22% (rast u 2016. u odnosu na 2015.). Od Ethernet protokola, na prvom su mestu EtherNet/IP i PROFINET. PROFINET je dominantan u srednjoj Evropi, u Severnoj Americi na prvom mestu je Ethernet / IP.

Bežično umrežavanje menja način komunikacije među industrijskim uređajima. Ovi načini komunikacije, u kojim se dva najčešća WLAN i Bluetooth, ostvarili su u odnosu na 2015. godinu rast od 32% tako da su 2016. imali 6% tržišnog udela. Pre svega, raste upotreba bežičnih komunikacija u mašinogradnji, gde su svesni inovativnih arhitektura u automatizaciji i novih rešenja povezivanja i kontrole. Čest je koncept "BYOD - Bring Your Own Device".

Udeo segmenta industrijskih sabirnica (Fieldbus) u celini se smanjuje, kako se ubrzava rast industrijskog Etherneta (rast u 2016. u odnosu na 2015 - 22%). Neki korisnici još uvek imaju potrebu za jednostavnim i pouzdanim metodama koje omogućuju industrijske sabirnice (Fieldbus). U ovom segmentu Profibus DP je u 2016 imao 14% udela na tržištu, a slede ga Modbus RTU i CC Link sa 6%.

Na području Evrope i Bliskog istoka najčešće se koristi PROFIBUS, dok najvišu stopu rasta ima PROFINET. Na području SAD-a, najčešće su korišteni CIP protokoli. Na azijskom kontinentu je vidljiva fragmentacija tržišta i nijedan protokol se posebno ne ističe. Najčešće su korišćeni PROFIBUS, PROFINET, Ethernet / IP, Modbus i CC-Link. Razvijaju se EtherCAT protokol i CC-Link IE Field.

Tržište komunikacionih protokola i dalje ostaje fragmentisano, što se vidi u činjenici da nijedan komunikacijski protokol ne odskače po udelu. Korisnici traže komunikacijski interfejs za prebacivanje između različitih protokola. Ipak, primetna je rastuća integracija industrijske opreme i mašina - Internet stvari i Industrija 4.0 su, zapravo, koncept koji se razvija i raste.

Tipični sektori na koje je usmerena kompanija HMS su proizvodne delatnosti, transport, automatizacija u medicini, energetici i građevini. Kompanija HMS je pionir u području industrijske komunikacije i pruža komunikaciona rešenja namenjena velikim proizvođačima opreme za automatizaciju.

Članak je preuzet i preveden iz originalnog članka dostupnog OVDE  i internih izvora kompanije HMS Industrial Networks.

Više o opremi HMS: http://www.hms-networks.com/.

Inea SR d.o.o., Karađorđeva 12/217, 11300 Smederevo 

Za više informacija - Tel: +381 (0)26 4615-401,

E-mail: info@inea.rs i Web: www.inea.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti