Alat & Model & Oblik & Ti

Komentari: 0
Fotografija od: Industrija

MOULDING EXPO će 2019. godine okupiti skoro 700 izlagača u Štutgartu / internacionalni izlagači zastupljeniji nego ikada

Pre dve godine najavu smo radili iz Portugalije, a ovaj put mnogo bliže u nama posebno dragom gradu. Ljubljana je bila središte okupljanja novinara širom Evrope, kako bi se najavio ovogodišnji MOULDING EXPO, koji će se održati od 21. do 24. maja u Štutgartu.

Časopis Industrija, kao i uvek je bio na licu mesta, odakle prenosimo najbitnije detalje sa konferencije i ujedno vas pozivamo na odličan sajam u grad Mercedesa i Poršea.

Proizvođači alata, modela i kalupa, kao i njihovi kupci i dobavljači tehnologije iz Nemačke, Evrope i celog sveta u proleće 2019. godine imaju obavezan termin u Štutgartu: Predstavnici branše sreću se od 21. do 24. maja na MOULDING EXPO – internacionalnom stručnom sajmu za proizvodnju alata, modela i kalupa.

U centru najjačeg industrijskog regiona u Evropi, ove godine se očekuje oko 700 izlagača. Već sada je udeo internacionalnih izlagača porastao za pet procenata u odnosu na prethodni sajam i sada je dostigao novu najvišu vrednost od 36 procenata. Većina internacionalnih izlagača dolazi iz Portugalije, Italije i Turske.

Sajam za razmenu iskustava sa kolegama iz celog sveta

Ovaj sajam – nastao kroz saradnju četiri nemačka partnerska udruženja BVMF, VDMA, VDW i VDWF – branša je osmislila za sebe.

„U međuvremenu, MOULDING EXPO se razvio u jednu od najvažnijih privrednih platformi proizvođača alata, modela i kalupa i njihovih dobavljača“, kaže Ulrich Kromer von Baerle, predstavnik uprave Pokrajinskog sajma u Štutgartu (Landesmesse Stuttgart GmbH).

„MOULDING EXPO je mesto međusobne razmene između različitih aktera unutar branše.“ Za internacionalni uspeh stručnog sajma MOULDING EXPO, zaslužni su raznolikost i kvalitet izlagača. Nijedan drugi sajam ne pruža uporedivo velik udeo proizvođača alata, modela i kalupa.

„Uspešan stručni sajam kao što je MOULDING EXPO povezuje prave ljude i omogućava im da razgovaraju, zajedno razmišljaju i konačno oforme nove proizvode, ideje ili projekte.“

Dodatna vrednost strukovnih događaja je vrlo velika zahvaljujući bogatom okvirnom programu sa predavanjima, diskusijama u plenumu, posebnim izložbama i renomiranim paralelnim manifestacijama, kao npr. revije automobila koje organizuje UKi Media & Events Ltd. Zahvaljujući lokaciji sajmišta direktno pored međunarodnog aerodroma Štutgart i autoputa A8, posete sajmu se organizuju vrlo lako.

Između ostalog, MOULDING EXPO i zbog toga nije više nepoznanica u inostranstvu. „Za slovenačke proizvođače alata ovaj sajam je najvažnija stručna manifestacija. Pre svega, ovo je obavezan termin za proizvođače odlivaka“, kaže dr. Aleš Hančič iz Celja. On je direktor Tecos-a, razvojnog centra za proizvodnju alata i kalupa u Sloveniji. 65 firmi ili 35 procenata svih preduzeća u branši je zastupljeno u Tecosu.

Naravno, i slovenačka preduzeća će biti zastupljena kao izlagači, kao na primer na zajedničkom štandu Spirit Slovenia sa sedam zastupljenih firmi. „Oni koji ne izlažu, na sajam dolaze kao posetioci“, kaže Hančič.

Slovenci traže nove kupce ili partnere za dugoročnu saradnju. „Pogoni u Evropi srastaju. Pojedini nemački proizvođači alata izrađuju pojedine elemente, a ponekad i čitave kalupe u Sloveniji.“ Proizvođači alata su u poslednjim godinama postali komunikativniji.

„Više razgovaramo jedini sa drugima, takođe i preko granica. MOULDING EXPO je savršeno mesto za to.“ Hančič je ubeđen: „Evropski proizvođači alata će se izboriti sa konkurencijom iz zemalja sa jeftinom proizvodnjom samo ako budu razmenjivali informacije o postupcima proizvodnje i iskustva u prilagođavanju novim tehnologijama i tržištu.“

Bez odgovarajućih alata, nema uspešne nacionalne ekonomije

Bob Williamson, predsednik Svetskog udruženja proizvođača alata ISTMA, naglašava važnost sajma MOULDING EXPO kao internacionalnog mesta susretanja: „Ovde u Štutgartu se ne sreću samo nemački proizvođači alata, modela i kalupa, već i preduzetnici iz celog sveta. Ako neko želi da bude uspešan u svojoj branši, mora da komunicira – takođe i sa mogućim konkurentima na tržištu.“

Sajmovi kao što je MOULDING EXPO naglašavaju značaj proizvodnje alata, modela i kalupa za industriju. „Ne postoji proizvodnja bez naše branše! Nikako! Preko 60 posto moguće troškovne efikasnosti, bez obzira na proizvod, direktno zavisi od izbora odgovarajućih alata i kalupa za proces proizvodnje“, kaže južnoafrički mašinski inženjer i preduzetnik.

Odgovarajuća proizvodna sredstva su važna osnova za efikasnu industrijsku proizvodnju u svakoj nacionalnoj ekonomiji. „Kao internacionalni sajam, MOULDING EXPO predstavlja pravu platformu na kojoj se informišu predstavnici nabavke, proizvođači alata ili izrađivači modela.“

Dr Aleš Hančič (Izvor slike: Sajam Štutgart)

U potrazi za novim partnerima za dugoročnu saradnju: dr. Aleš Hančič, direktor razvojnog centra za proizvodnju alata i kalupa u Sloveniji Tecos, tokom sajma MOULDING EXPO sa delegacijom udruženja.

Oko 35 procenata slovenačkih preduzeća za proizvodnju alata, modela i kalupa su organizovani pod okriljem Tecos-a, a članovi su takođe i klijenti proizvođača alata i naučne institucije.


Bob Williamson (Izvor slike: Sajam Štutgart)

Predsednik udruženja ISTMA, Bob Williamson, poznaje svet proizvodnje alata, modela i kalupa: Rođeni Britanac a naturalizovani Južnoafrikanac, po zvanju mašinski inženjer, radio je nakon preseljenja u Južnoafričku Republiku početkom 70-ih godina kratko vreme kao tehničar u automobilskoj industriji, pre nego što je započeo karijeru u oblasti alata i kalupu sa projektovanjem i proizvodnjom visokotehnološke sisteme.

Njegova firma Quad Precision Engineering je sa 150 zaposlenih jedan od vodećih dobavljača mehanizama visoke preciznosti i merne tehnike za južnoafričku i internacionalnu vazduhoplovnu industriju i kontrolnih kalibara sa najmanjim dozvoljenim odstupanjima u automobilskoj industriji.

Ulrich Kromer von Baerle (Izvor slike: Sajam Štutgart)

Ulrich Kromer von Baerle, predstavnik poslovodstva Pokrajinskog sajma u Štutgartu, rado ističe da se Moulding Expo razvio u jednu od najvažnijih privrednih platformi proizvođača alata, modela i kalupa i njihovih dobavljača u svetu.

Profesionalac u oblasti merenja, rođen 1952. godine u Fuldi, bio je od 1989. do 1994. direktor kompanija Blenheim Schweiz AG i Blenheim Int. Deutschland GmbH. Od 1996. do 2001. godine Ulrich Kromer von Baerle je bio direktor Lajpciškog sajma, pre nego što je 2001. godine prešao na istu poziciju na Sajmu u Štutgartu.

O internacionalnoj konferenciji za stručnu štampu

Od 12. do 14. marta Sajam u Štutgartu zajedno sa međunarodnim krovnim udruženjem ISTMA i slovenačkim strukovnim udruženjem Tecos, okupio je novinare iz cele Evrope na internacionalnu konferenciju za stručnu štampu MOULDING EXPO 2019 u Ljubljani (Slovenija).

Zahvaljujući sponzorskim kompanijama AHP Merkle, Deckerform, DMG MORI, FANUC, Tebis i Toyo, predstavnici štampe dobili su šansu da upoznaju proizvodnju alata, modela i kalupa u domaćinskoj zemlji, kao i da razgovaraju sa eminentnim predstavnicima kompanija i da se obaveste o uspesima internacionalnog stručnog sajma za proizvođače alata, modela i kalupa u Štutgartu.

O sajmu MOULDING EXPO

Bez obzira na to da li se radi o „skrivenim šampionima“ ili velikim koncernima: Od 21. do 24. maja 2019. na sajmu MOULDING EXPO sreće se najbolje što kvalitetni internacionalni proizvođači alata, modela i kalupa i njihovi dobavljači mogu da ponude.

Više informacija na www.moulding-expo.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti