ABB predstavlja prvi energetski transformator s integrisanim digitalnim mogućnostima

Komentari: 0

ABB AbilityTM nudi niz proizvoda koji poboljšavaju pouzdanost i efikasnost transformatora kako bi ih preneli u digitalno doba.

Energetski transformator ABB AbilityTM, predstavljen na sajmu u Hanoveru 2018. godine u Nemačkoj, biće prvo integrisano rešenje u svetu za transformatore s digitalnim karakteristikama koje će potpuno preobraziti način rada transformatora.

Svi transformatori proizvedeni u fabrikama ABB uskoro će imati digitalne opcije koje će omogućiti daljinsko praćenje i analizu podataka o ključnim parametrima u stvarnom vremenu. Time će se poboljšati pouzdanost i omogućiti bolja iskoristivost mrežne infrastrukture i energetskih mreža.

Transformator će biti opremljen digitalnim hub uređajem, koji može iskoristiti dostupne funkcije pametnih uređaja na modularnoj platformi s plug-and-play mogućnostima. Zahvaljujući modularnosti i prilagodljivosti, sistem će biti kompatibilan s budućim tehnologijama, a korisnicima će pružiti potpunu kontrolu nad digitalnim aktivnostima.

”Energetski transformator ABB AbilityTM predstavlja revolucionarno rešenje. Osim što nudi prikupljanje informacija za praktičnu primenu na lokalnom nivou, omogućiće korisnicima da iskoriste celovit ekosistem softverskih rešenja i usluga na nivou stanica i preduzeća, kao što je naš sistem upravljanja infrastrukturnim radnim karakteristikama ABB AbilityTM Ellipse®, vodeći na nivou industrije”, izjavio je Claudio Facchin, predsednik Odeljenja energetske mreže u ABB grupi. „Osim što poboljšavaju efikasnost i produžavaju vek trajanja proizvoda, nove digitalne mogućnosti povećavaće pouzdanost i ublažiti slučajeve prekida napajanja preventivnim delovanjem.”

Kompanija ABB najavila je i predstavljanje proizvoda ABB AbilityTM TXploreTM servisnog rešenja koje primenjuje robota za proveru transformatora. Bežičnim robotom upravlja se daljinski koji manevriše unutar energetskog transformatora napunjenog tečnošću, te se tako izvodi brza, sigurna i povoljna interna provera čiji se rezultati mogu daljinski deliti sa svetskim stručnjacima, gotovo u realnom vremenu.

Ovaj inovativni pristup, još jedna svetska inovacija, povećava sigurnost smanjenjem rizika za zaposlene, skraćuje vreme zastoja, s obzirom na to da se provera može obaviti za nekoliko sati u poređenju s uobičajenom proverom koja traje nekoliko dana, te smanjuje troškove provere za 50% ili više.

ABB, takođe, nudi nedavno predstavljen distributivni transformator ABB AbilityTM TXpertTM, prvi digitalni distributivni transformator u svetu. TXpert osigurava podatke kojima se maksimalno povećava pouzdanost, optimizuju troškovi rada i održavanja te efikasnije upravlja infrastrukturom, pri čemu se oslanja na ABB Ability™ platformu i povezane uređaje kako bi generisao podatke za praktičnu primenu.

Ovo je prvi proizvod u kom se tehnologija senzora integriše direktno u transformator tokom postupka proizvodnje, što rezultuje većom preciznošću.

Transformatori obavljaju važnu funkciju prilagođavanja napona, „step-up“ povišenja napona radi prenosa na velike udaljenosti visokim naponom , i „step down“ smanjenja napona za potrebe distribucije i sigurnost potrošača pri upotrebi. Osim toga, pomažu da se održi kvalitet i kontrola napajanja.

Kompanija ABB prva je predstavila tehnologiju transformatora devedesetih godina XIX veka, a od tada je lider u području revolucionarnih inovacija, uključujući i taransformatore najviših naponskih nivoa – 1,1 miliona volti DC i 1,2 miliona volti AC u svetu.

Kao najveći proizvođač i ponuđač servisnih usluga transformatora na svetu, ABB ima neverovatan broj podružnica širom sveta i širok asortiman energetskih i distributivnih transformatora, kao i transformatora za posebnu primenu. Kao svetski predvodnik tržišta i industrije, ABB uslužuje distrubitivne kompanije, kao i industrijske i komercijalne korisnike, kao poželjan partner koji omogućava jaču, pametniju i ekološki prihvatljiviju mrežu.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je inventivni tehnološki lider u oblasti elektroenergetskih mreža, elektroenergetske opreme, industrijske automatizacije, robotike i elektromotornih pogona, koji stoji na usluzi korisnicima iz energetskog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta širom sveta.

Uz nasleđe od preko 130 godina inovacija, ABB danas ispisuje budućnost industrijske digitalizacije, sa dva jasna vrednosna cilja: dovođenje električne energije iz bilo koje elektrane do bilo kog priključka, odnosno automatizacijom industrije od prirodnih resursa do gotovih proizvoda.

Kao glavni partner Formule E, potpuno električne klase FIA moto sporta, ABB pomera granice u cilju podsticanja održive budućnosti e-mobilnosti.

ABB posluje u više od 100 zemalja i zapošljava oko 147 000 ljudi. www.abb.com

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd
Igor Anđelković
Tel: 011/3094-335
igor.anđelkovic@rs.abb.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti