ABB-ov robot YuMi nastupao na centralnoj pozornici u Pizi - dirigujući Andrei Bočeliju i Filharmonijskom orkestru Luka

Komentari: 0
Fotografija od: ABB

YuMi, pravi kolaborativni robot s dve ruke, prvi takav na svetu, u utorak 12. septembra debitovao je u operi dirigujući slavnom italijanskom tenoru Andrei Bočeliju i Filharmonijskom orkestru Luka u teatru Verdi u Pisi, na dobrotvornom koncertu Prvog međunarodnog festivala robotike.

Preko 800 gostiju iz celog sveta uživalo je u programu nazvanom „Dah nade: od Stradivarija do robota“. Među gostima je bio i izvršni direktor ABB-a Ulrih Špishofer, pod čijim vodstvom je razvijen YuMi.

YuMi-ja, koga je proizveo švajcarski tehnološki pionir ABB, na pozornicu je pozvao Andreu Bočelija, koji je izveo poznatu ariju Žena je varljiva (La Donna è Mobile) iz Verdijevog Rigoleta (Rigoletto). Tokom svoje prve večeri nastupa, YuMi je u operi dirigovao delima Pučinija i Maskanjija.

“Bilo je tako zabavno nastupati sa YuMi-om”, izjavio je Bočeli nakon gala koncerta. “Pokazano je da robot zaista može dirigovati orkestrom, ali samo uz odličan rad vrlo talentovanih inženjera i pravog maestra.”

Robota je uvežbao italijanski dirigent Andrea Kolombini, direktor Filharmonijskog orkestra Luka. YuMi-jev nastup razvio se u dva koraka. Na probama, Kolombinijev pokret je bio uhvaćen u procesu koji se zove „lead-through programming“, gde se dve robotske ruke vode prema pokretima s velikom pažnjom na detaljima. Drugi korak je uključivao fino ugađanje kretanju u ABB-ovom programu RobotStudio kako bi se pokreti robota uskladili s muzikom.

"Nijanse pokreta dirigenta u potpunosti su reprodukovane na nivo koji mi je pre bio nezamisliv. To je neverovatan korak napred, s obzirom na krutost pokreta prethodnih robota", napisao je Kolombini u svom blogu.

YuMi je jedan od najviših oblika robotske tehnologije, koji menja način na koji svet gleda na saradnju između čoveka i robota.

Opisan kao kooperativni, kolaborativni robot, osmišljen je za zajednički rad sa ljudima i kao dopuna radne snage. Svoju sposobnost je već ranije dokazao uspešno rešavajući Rubikovu kocku.

Dirigovanje kao jedna od najviših formi umetnosti i YuMi svedoče o prirodnom razvoju čoveka i mašine koji mogu raditi zajedno i to na potpuno nove načine.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti