ABB Ability™ konektovani atomizer

Komentari: 0

ABB predstavlja prvi digitalni konektovani atomizer za bojenje na svetu, koji bi korisnicima potencijalno trebalo da uštedi milione dolara. Novo rešenje kombinuje najsavremeniji hardver sa ABB Ability™ digitalnom platformom, i predstavlja pravu novinu u oblasti bojenja.

ABB je lansirao ABB Ability™ konektovani atomizer na sajmu automatike u Minhenu 2018, i ovaj uređaj će – prvi put – omogućiti proizvođačima automobila da optimalizuju kvalitet bojenja u realnom vremenu tokom nanošenja boje, umesto nakon izvršenog pregleda kvaliteta, koji sledi posle farbanja.

Bojenje predstavlja jedan od najskupljih segmenata u okviru proizvodnje automobila, zbog toga što uključuje izuzetno skupe sirovine i visoku potrošnju energije. Odnosno, greške u osnovnom sloju, boji ili završnom sloju često predstavljaju izuzetno visok trošak, a uoče se tek nakon izvršenog pregleda kvaliteta farbanja.

Novo rešenje započinje najsavremenijim ABB atomizerom za bojenje, dizajniranim tako da poveća efikasnost prenosa boje i smanji potrošnju za čak 75% između čestih promena boje kao sve učestalije savremene potrebe.

Inovativni dizajn, takođe, udvostručava vreme između ručnog čišćenja sa dva na više od četiri sata kod atomizera sa eksternim punjenjem, što olakšava održavanje sistema i čini ga radnim i produktivnim tokom dužeg vremena bez kontaminacije prevelikom količinom spreja.

Celokupni ABB sistem bojenja nudi kompletno rešenje koje štiti životnu sredinu i omogućava vršenje analize u realnom vremenu, kao i poboljšanu dijagnostiku kako bi se povećalo vreme rada i svođenja grešaka na minimum.

Revolucionarna inovacija koju nudi ovo rešenje dolazi, pre svega, od spajanja atomizera sa senzorom na ABB Ability™ digitalnu platformu, što omogućava pametnu dijagnostiku i preciznu kontrolu bojenja tokom realnog vremena.

Praćenjem stanja ključnih komponenti atomizera kao što su zvonaste mlaznice, vazdušni motori i vazdušni prsten za oblikovanje, kao i varijabila koje čine akceleracija, pritisak, vibriranje i temperatura, efikasnost prenosa boje može se povećati za 10% tokom procesa nanošenja boje.

Ovo, takođe, eliminiše i potrebu za pravljenjem skupih zastoja u cilju ponovnog bojenja ili retuširanja.

„Čak i u razvijenim, visoko automatizovanim industrijama, kao što je auto industrija, digitalizacija otvara nove mogućnosti za proizvođače automobila kroz koje oni usavršavaju svoj rad kao nikada do sada,“ kaže Per Vegard Nerseth, glavni direktor za robotiku u ABB.

„Čak i dodatna poboljšanja u okviru aktivnosti koje nose visoke troškove, kao što je bojenje, mogu imati značajne efekte. ABB Ability™ digitalna platforma nam omogućava da svojim klijentima pomognemo da otkriju i maksimalno iskoriste nove mogućnosti.“

Dakle, atomizer za bojenje predstavlja raspršivač koji se koristi kod bojenja karoserije. Automatizacija bojenja se dešava u okviru takozvanog atomizera sa rotirajućim zvonom, koji u sebi ima zvonastu mlaznicu koja se rotira brzinom do čak 60 000 obrtaja u minuti.

Nakon automatizacije i napajanja strujom elektrostatičnog polja jačine 100 kV, boja se prenosi prema objektu koji se boji i na koji je prethodno naneta podloga. Ovaj proces prenosi do 85% boje na ciljani objekat i omogućava dobru završnicu u procesu bojenja.

Do sada su atomizeri imali jedan jedinstveni dizajn: brzina, vazdušni motor izuzetne preciznosti koji omogućava rotiranje zvonaste mlaznice, vazdušni prsten za podešavanje šablona, visokonaponski generator kao i ventile za pokretanje i čišćenje.

ABB je dalje unapredio kvalitet i pouzdanost svojih atomizera dodavanjem pametnih senzora (sa integrisanom CPU) i RFID dodacima za praćenje. Ova inovacija omogućava bolju kontrolu nanošenja boje i mogućnost prepoznavanja grešaka već u samom startu.

Pouzdanost je unapređena posredstvom ultrakompaktnih inertnih senzora pokreta sa 3-D akcelerometrom, 3-D žiroskopom i senzorom za merenje temperature, koji prati ponašanje atomizera tokom rada.

Senzor za praćenje podataka visoke frekvencije (6,7 kHz) kombinuje se sa internom obradom podataka, uključujući i konverziju uglova i analizu frekvencije, čime omogućavaju analizu podataka u realnom vremenu i dobijanje povratnih informacija koje atomizer održava u režimu bezbednog rada.

Kvalitet sigurnosti je obezbeđen putem RFID, dodaje odgovarajuće komponente koje omogućavaju isporuku podataka uz pomoć kojih se postiže da pravi deo bude na pravom mestu prilikom započinjanja proizvodnje ili kod restartovanja nakon manuelnog čišćenja.

RFID dodaci, takođe, omogućavaju praćenje radnog veka komponenata kako bi rezervni delovi mogli biti poručeni na vreme, što sprečava prekid proizvodnje.

Novi konektovani atomizer takođe omogućava klijentima bolju šemu zatvorenog procesa, što unapređuje sposobnost određivanja adekvatne gustine boje koja se nanosi na određenu oblast, na taj način dajući garanciju dužeg trajanja boje.

Ambicija koju ima ABB se dalje nastavlja na sticanje što bolje kontrole nad kompletnim procesom bojenja dodavanjem analitičkih alata i razmenom kompletnih informacija putem „cloud“ aplikacije, kako bi se algoritmi za napajanje i važni podaci mogli koristiti u cilju unapređenja kvaliteta i efikasnosti proizvodnje klijenta.

Naravno, sakupljeni podaci će se koristiti za konstantno unapređenje proizvodnje, posredstvom sve boljih inovacija.

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:

ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11010 Beograd
Branislav Mrgud
Tel: 011/3094338
branislav.mrgud@rs.abb.com
www.abb.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti