ZNAČAJ PRAĆENJA SILA NA TRANSPORTNIM TRAKAMA

Komentari: 0

U svetu industrijske proizvodnje i manipulacije materijalima, transportne trake igraju ključnu ulogu u efikasnom premeštanju robe i materijala s jednog mesta na drugo.

Bilo da se radi o rudarskim operacijama, fabrikama za proizvodnju, distributivnim centrima ili aerodromima, trake za transport su kičma savremenog transporta materijala.

Da bi se osiguralo glatko i sigurno funkcionisanje ovih transportera, veoma je važno praćenje sila koje deluju na njih.

U ovom članku istražićemo razloge zbog kojih je praćenje sila na transportnim trakama od suštinskog značaja.

Jedan od osnovnih razloga za praćenje sila na transportnim trakama jeste bezbednost.

Transporteri često rukuju teškim teretima i neprekidno rade, što ih čini podložnim različitim mehaničkim problemima.

Praćenjem sila operateri mogu otkriti anomalije poput prekomernog zatezanja, nepropisnog poravnanja trake ili preopterećenja, što može dovesti do katastrofalnih kvarova i, u najgorem slučaju, ugroziti ljudske živote.

Treba uzeti u obzir da transportne trake predstavljaju značajna ulaganja za svaku industrijsku operaciju.

Praćenje sila na ovim sistemima pomaže u zaštiti ove vredne opreme.

Prekomerne sile, poput zatezanja ili obrtnog momenta, mogu uzrokovati prevremeno habanje traka, valjaka i motora.

Otkrivanje i rešavanje ovih problema na vreme može produžiti vek trajanja transportnog sistema, smanjujući troškove održavanja i vreme zastoja.

Takođe, efikasnost je još jedan bitan razlog za praćenje sila, jer na taj način operateri mogu optimizovati performanse transportera.

Otkrivanje varijacija u silama omogućava realno vreme prilagođavanja kako bi se održali idealni uslovi za rad, minimizirala potrošnja energije i poboljšala ukupna efikasnost.

Ovo opet rezultira u uštedama troškova i smanjenju ekološkog uticaja.

VRŠENJE MERENJA I DOKUMENTOVANJE

Za monitoring sila na transportnim trakama neophodno je proceniti specifične parametre koje treba pratiti i napraviti adekvatan izbor senzora, odnosno ćelija za merenje opterećenja, senzora obrtnog momenta i pritiska.

Oni će biti instalirani na ključnim mestima duž sistema transportera, blizu bubnjeva, pogonskih motora i mesta za utovar/istovar na kojima su sile najveće.

Senzori će dodatno biti povezani sa sistemima za prikupljanje podataka, pojačalima, analogno-digitalnim konvertorima, mikrokontrolorima i PLC-ovima za obradu i zapis podataka koji omogućavaju praćenje vrednosti na ekranu u realnom vremenu.

Beleženje i praćenje podataka o silama tokom vremena omogućava hronološku analizu, identifikaciju trendova i mogućnost otkrivanja postepenih promena i anomalija u intenzitetu sile.

Na osnovu unapred definisanih pragova sila mogu se postaviti obaveštenja i alarmi koji se akti viraju po prelasku zadatih vrednosti .

Na osnovu analize sila može se lako napraviti i raspored održavanja koji uključuje redovne provere, podmazivanje i podešavanja kako bi se rešili detektovani problemi.

Povrh svega navedenog treba dodati da regulatorna tela često zahtevaju od industrijskih postrojenja da se pridržavaju sigurnosnih i operati vnih standarda.

Praćenje sila na transportnim trakama omogućava operaterima da održavaju usklađenost i generišu izveštaje koji mogu dokazati da je standard ispoštovan.

Ovakva praksa ne samo da osigurava bezbedno radno okruženje, već i smanjuje rizik od kazni i pravnih problema.

Merna tehnika za profesionalce:
TRCpro d.o.o.

Preradoviće va 31,
21131 Petrovaradin,
Srbija
tel: +381 (0) 21 6433774
mail: office@trcpro.rs
www.trcpro.net

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti