zenon u projektu TheusLED integriše sisteme za kontrolu industrijske rasvete

Komentari: 0

Do 80% manje potrošnje električne energije u fabrici Franke Poljska

zenon Softverska Platforma nudi neograničene mogućnosti i širok spektar funkcionalnosti koje vam omogućavaju da kombinujete najnovije trendove kao što je Industrija 4.0 sa mogućnostima optimizacije troškova, uključujući tu i troškove električne energije.

Projekat za kompaniju Franke Poljska realizovan od strane kompanije TheusLed najbolji je primer za to jer je kod krajnjeg kupca došlo do smanjenja potrošnje električne energije za čak 60-80%.

Franke Poljska, vodeći proizvođač opreme za kuhinje i kupatila kao što su sudopere, ugradne ploče i aspiratori, za realizaciju projekta odabrala je preduzeće TheusLed, koje je dugi niz godina na tržištu poznato kao priznati proizvođač, dizajner LED modula i integrator sistema rasvete u različitim industrijama.

Višegodišnje iskustvo kompanije TheusLed u industriji osvetljenja, sa proizvodnjom u Poljskoj, posvećeni tim dizajnera i rešenja po meri, garantovalo je kompaniji Franke Poljska pravovremenu implementaciju i dostupnost kvalifikovanih inženjera u svakoj fazi saradnje, što je omogućilo da se ispune očekivanja krajnjeg korisnika od dizajna do završetka implementacije. 

Cilj projekta, čiji je zenon Softverska Platforma bila strateški deo, bio je modernizacija rasvete proizvodne hale u jednoj od dve fabrike u vlasništvu Franke Poljska, smeštene u gradu Sekocin Novi.

Modernizacija se sastojala u zameni tradicionalnih fluorescentnih sijalica sa LED osvetljenjem sa zatvorenim „DALI“ sistemom kontrole osvetljenja, što je omogućilo krajnjem korisniku da kontroliše pojedinačna svetla preko perifernih uređaja, između ostalog i preko PC računara.

Glavni cilj - osvetljenje pod kontrolom

U projektu su bile predviđene PROMETHEUS svetiljke sa PVM i 1-10V kontrolnim sistemom za osvetljenje skladišta. To je značilo da su, pre odluke o sprovođenju projekta, dva odvojena sistema za osvetljenje, „DALI“ i „PVM“, radila odvojeno.

Tražili su dva odvojena drajvera, u slučaju „DALI“ sistema nije bilo mogućnosti daljinskog programiranja, promene konfiguracije, nije bilo izveštavanja o parametrima rada sistema i statusu opreme.

Pored toga, nisu prikupljani integrisani podaci o količini potrošene električne energije.

"Tokom razgovora postalo je jasno da klijent očekuje pojednostavljenje procesa, mogućnost jednostavne promene konfiguracije sistema, kompleksno izveštavanje, i iznad svega - primenu elemenata najviše klase kao i tehničku podršku u implementiranom rešenju." Kaže Jarosłav Kravczik, generalni direktor preduzeća TheusLED

Intuitivna integracija sistema osvetljenja sa zenon Softverskom Platformom

Nakon verifikacije pretpostavki projekta i očekivanja kupaca, TheusLED je počeo sa implementacijom, gde su korišćeni: industrijska LED oprema PROMETHEUS i HERMES proizvedena od strane TheusLED, elementi za automatizaciju kao što su detektori pokreta, senzori jačine svetlosti, PLC-WAGO kontroler.

Kao softverska platforma korišćena je zenon Softverska Platforma proizvođača COPA-DATA.

Potrebe projekta su implementirane kroz funkcionalnosti uključene u module: Extended trend, Historian, Message Control i Web Server Pro Light, koji su omogućili analizu podataka, informisanje zaposlenih o alarmima ili odstupanjima i osigurali stalni pristup on-line podacima.

"Trebalo nam je softversko okruženje, uz pomoć kojeg bi bilo moguće upravljati sistemima za kontrolu osvetljenja na profesionalan i intuitivan način", prenosi izvršni direktor TheusLED, Jarosłav Kravczik.

Kompletan projekat modernizacije sistema kontrole osvetljenja dopunjen je modulima za merenje snage, a za vizuelnu kontrolu uslova osvetljenja korišćena je i web kamera.

Podaci u realnom vremenu zahvaljujući zenon Web Server Pro Light

Trenutno, zenon softver obuhvata: upravljanje sistemima rasvete u postrojenju sa mogućnošću konfiguracije pojedinačnih elemenata, izveštavanje o stanju uređaja, radnim parametrima i potrošnji energije.

Odvojeni i nezavisni kontrolni sistemi su integrisani na jednoj platformi, što je veoma pogodno rešenje za krajnjeg korisnika.

Podešavanja sistema mogu se izvesti na jednostavan i intuitivan način, zahvaljujući Web Server Pro Light modulu, on-line pristupu sistemu i neophodnim podacima.

Uspešna automatizacija procesa upravljanja rasvetom

Fabrika, u kojoj se proizvodi svetski poznata kuhinjska oprema, pripada kompaniji koja u svojim strateškim ciljevima ima optimizaciju troškova, uključujući i troškove energije, što takođe omogućava korisnicima da ponude proizvode koji su ekološki prihvatljivi.

Kompanija TheusLED, koja je realizovala projekat zasnovan na sopstvenim rešenjima i integrisala ih sa zenon Softverskom Platformom, omogućila je kompaniji Franke Poljska da uživa u značajnom smanjenju potrošnje energije što je dovelo do smanjenja troškova od 60 do 80%.

Izuzetno važna činjenica za klijenta je i da su uspeli da optimizuju procese upravljanja osvetljenjem.

Ono što danas predstavlja kontrolu osvetljenja čitave hale, odvija se sa samo jedne pozicije.

Krajnji kupac takođe ima pristup svim relevantnim radnim parametrima i pristup transparentnim, pojedinačno kreiranim izveštajima. 

Gospodin Konrad Klimiuk, odgovoran za projekat modernizacije rasvete firme Franke Poljska, izražava svoje pozitivno mišljenje: "Bili smo veoma zadovoljni efektima zamene rasvete. Želim da istaknem veoma dobru komunikaciju sa konsultantima kompanije TheusLED i veliku otvorenost za ispunjenje naših zahteva.

Zahvaljujući modernim LED svetiljkama, dobili smo osvetljenje koje, prvo, omogućuje veću bezbednost rada, a drugo - veoma je ekonomično. Senzori za jačinu osvetljenja i sistem kontrole koji je prilagođen korisniku pružili su nam mogućnost da samostalno promenimo parametre rada, grupišemo rasvetu i uštedimo čak 60% - 80% u potrošnji energije.

Zato smo se, sa velikim zadovoljstvom, složili da nastavimo saradnju sa kompanijom TheusLED, koja je imala za cilj da pripremi modernizaciju skladišnog osvetljenja i da testira napredne sisteme kontrole kojima koordinira zenon. 

Kako ističe Jarosłav Kravczik iz kompanije TheusLED, "Dodatna vrednost je da, nakon integracije naših sistema sa zenon Softverskom Platformom, možemo ponuditi kupcima zamenu rasvete i integraciju kontrole rasvete sa drugim proizvodnim procesima, kao i one vezane za proizvodne pogone."

Izdvajamo:

• Optimizacija procesa upravljanja rasvetom

• Integracija nekoliko sistema na jednoj zenon Softverskoj Platformi

• Jednostavnost upotrebe

• Ergonomski interfejs

• Online pristup sistemu osvetljenja, zahvaljujući zenon Web Server Pro Light

• Uvid u bitne parametre sistema

• Precizni izveštaji u realnom vremenu

Vaš kontakt:
Dalibor Bobić
EXOR ETI d.o.o.
11000 Beograd
Radoja Domanovića 16
tel:+381 11 4063 414, +381 11 4077 165
fax:+381 11 4063 414
mob:+381 60 5553 788
e-mail: dalibor.bobic@exor-eti.rs
            sales.cee@copadata.com

web:  www.exor-eti.rs

          www.copadata.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti