Zelena ekonomija - novi poslovni model za održiv biznis

Komentari: 0

Prelazak na cirkularnu ekonomiju više nije samo pitanje čistije životne sredine, test odgovornosti za države, kompanije i gradjane, već i održivosti svakog biznisa i novih mogućnosti koje se na taj način otvaraju privredi, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Novi poslovni model podrazumeva da se bavimo ne samo time kako da odložimo i zbrinemo ono što smo iskoristili, već i kako da sačuvamo okruženje u kojem živimo, stvorimo nove proizvode i vrednost, kreiramo nove poslove za kompanije i ljude", rekao je Čadež na panelu posvećenom inicijativi za uvodjenje depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada, održanog u okviru Mikser festivala 2020 "Кiseonik".

Prelazak na zelenu ekonomiju, po rečima Čadeža, zahteva izmenu regulative i velike investicije za uvodjenje savremenih tehnologija i inovacija, kao i promociju dostupnosti evropskih, medjunarodnih i nacionalnih podsticaja i programa podrške, saopštila je PKS.

Predsednik PKS je da su značajne i mogućnosti za razvoj preduzetništva u toj oblasti i otvaranje "zelenih" radnih mesta, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.

"Pred nama je veliki posao prelazak na modele cirkularne ekonomije i inovativne, savremene, čiste tehnologije koje su energetski i resursno efikasne, dobre po životnu okolinu, a korisne za privredu i društvenu zajednicu", rekao je Čadež ukazujući na podršku kompanijama koju u tome pruža PKS,

Privreda je, po rečima Čadeža, toga svesna, što potvrđuju i projekti, poput "Eliksirovog" postrojenja za preradu za spaljivanje industrijskog i nerecikliranog otpada ili fabrike staklene amblaže, koje će naše kompanije kandidovati za podršku američkog DFC-a.

PKS podržava i inicijativu svojih članica i drugih poslovnih udruženja (SEPEN, NALED, AmCham, Udruženje pivara Srbije, Saveta stranih investitora) da se tradicionalni, mešoviti sistem odlaganja iskorišćene ambalaže u kontejnere zameni depozitnim sistemom sakupljanja ambalažnog otpada koji se može reciklirati radi dalje upotrebe, odnosno proizvodnje nove ambalaže, navodi se u saopštenju.

"Ovaj sistem se u Evropskoj uniji pokazao najefikasnijim, a njegovom primenom unaprediće se svest gradjana i odgovornost, biće manje ambalažnog otpada tamo gde mu nije mesto, po parkovima i ulicama, i više sirovine za reciklažu i proizvodnju i nove ambalaže. To će doneti manje troškove i kompanijama i lokalnim samoupravama", rekao je Čadež.

Dodao je da se očekuje da posle formiranja vlade budu nastavljeni razgovori o potrebnim izmenama Zakona o ambalaži i amblažnom otpadu, da se ubrza taj proces i što pre dodje do usvajanja i primene novih propisa koja će omogućiti uvodjenje i efikasnu primenu depozitnog sistema.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti