Zašto ALU i PVC stolarija još uvek dominiraju na tržištu?

Komentari: 4

Na našem tržištu ALU i PVC stolarija veoma dugo uživaju veliku popularnost. U čemu je tajna, koje su prednosti ovih materijala i kakva im je budućnost, pročitajte u tekstu ispod.

Više od 50 godina aluminijumska i PVC stolarija konstantno potvrđuju svoj kvalitet. Očigledna prednost u odnosu na drvenu stolariju ogleda se pre svega u visokom kvalitetu životnog prostorai očuvanju životne sredine.

U čemu je tajna dugovečnosti?

Na primeru starih drvenih prozora videli smo da drvo, nakon nekoliko godina izloženosti različitim atmosferskim uticajima, jednostavno propada.

U najboljem slučaju potrebno ga je ponovo prefarbati, a kada se izvitoperi jedino rešenje je zamena.

Kada kupujemo stolariju za novogradnju, ili menjamo staru i dotrajalu, želja nam je da nova stolarija odgovori svim našim zahtevima: kvalitetu, funkcionalnosti, ekonomičnosti i estetici. Uz konstantan tehnološki razvoj, ALU i PVC stolarija je do danas uznapredovala po pitanju svih performansi i zahteva.

Sa većom izdržljivošću od svih drugih materijala, PVC i aluminijumski prozori pružaju veću otpornost atmosferskim uticajima, suncu i UV zračenju, kiši, snegu, pa stoga i duže traju.

Osim čišćenja, ALU i PVC stolarija ne zahteva nikakvo drugo održavanje. Pritom ima odlične termoizolacione karakteristike zbog čega značajno doprinosi uštedi energije i smanjenju računa za grejanje.


Sa ovom stolarijom sigurni ste i po pitanju požara, jer su PVC profili izrađeni od teško zapaljivog materijala. Po obliku i dizajnu, zato što se lako oblikuje, ALU i PVC stolarija može da odgovori i na najzahtevnije geometrijske otvore moderne arhitekture, i da sa svojim elegantnim linijama značajno doprinese estetskom izgledu objekta.

Kako se ALU i PVC stolarija uklapaju u savremene zahteve zaštite životne sredine?

ALU i PVC profili već su se dokazali u poslednjih nekoliko decenija i po pitanju zaštite životne sredine. Njihovu ekološku prihvatljivost potvrdili su različiti eko-bilansi i naučne studije.

PVC je skraćenica za polivinil hlorid, sintetičku supstancu dobijenu od prirodnih sastojaka, koja predstavlja ekološku vrstu plastike pogodne za reciklažu.

Aluminijum je prirodni materijal i jedan od retkih koji se može u potpunosti 100% reciklirati i ponovo upotrebiti. Ekološka efikasnost ALU i PVC stolarije ogleda se i u već pomenutoj energetskoj efikasnosti, koja sa mikro nivoa doprinosi uštedi i na makro planu.

Zbog svojih izuzetnih termoizolacionih karakteristika, PVC i aluminijumski prozori uštede 20-30% od ukupne energije, što znači da će cena grejanja i eksploatacija goriva i prirodnih resursa za toliko biti manja.

Kakva je budućnost ALU i PVC stolarije?

Odgovor na ovo pitanje dobili smo od pravih stručnjaka, od profesionalnog tima firme A&T Badex, koja beleži dugogodišnje iskustvo u radu sa ALU i PVC stolarijom.

Budućnost je svakako na strani onih koji umeju da prepoznaju kvalitet. Trenutno ne postoji nijedan razlog zbog koga bi se trebalo baviti pronalaženjem novih tehnoloških rešenja u vidu materijala i sl, jer ALU i PVC stolarija u potpunosti odgovara svim današnjim kriterijumima kvaliteta. Podjednako odlično se pokazala i na malim stambenim, ali i na velikim radnim objektima, hotelima, radionicama, ugostiteljskim lokalima i sl. – rekao je direktor firme A&T Badex, gospodin Branislav Drobnjak, i dodao da, u zavisnosti od pojedinačnih karakteristika i načina izrade, ALU i PVC stolarija može da ima dug životni vek od minimum 50 godina.

PVC i ALU stolarija – cene i isplativost

Cene zavise od više faktora. U zavisnosti od toga za koji ste se materijal opredelili – PVC ili ALU stolarija – cene variraju i od vrste proizvoda, profila (tj. broja njegovih komora), boje, dimenzija i drugih bitnih karakteristika.


Na primer, aluminijumski prozori su kvalitetniji i samim tim skuplji od PVC prozora. Na cenu mogu da utiču i dodatne komponente (roletne, venecijaneri, komarnici). Kada su u pitanju krovni prozori cena će svakako biti veća nego za obične (bočne) prozore istih dimenzija i materijala, i sl.

U svakom slučaju, bilo da su u pitanju unutrašnja ili spoljna vrata, aluminijumski prozori ili PVC krovni prozori, cena ALU i PVC stolarije je danas pristupačna, i zbog svoje ekonomske efikasnosti svakako za duži niz godina isplativa investicija.


4 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
mirko sekularac
05.09.2019 11:45
Rehan al stolarija mi je ugradjena pre 10 godina. imam male probleme . Vrata na terasi se tesko zatvara potrebno stelovanje. Takodje vrata u kuhinji brava se se olabavila i trba je fiksirati. takodje izvrsiti pregled i neophodan servis na stolariji u celom stanu. Beograd , Cara Urosa 19 Odgovori
Stevan Jovičić
05.09.2019 12:11
Poštovani Mirko, možda bi trebalo da kontaktirate kompaniju koju ste naveli za probleme koje imate.
Srdačan pozdrav
Mirko Mičić
20.02.2019 20:34
Jako dobar članak. Sve pohvale za redakciju i pisca.
Meni upravo trebaju ALU komarnici, ali moram i na jednom ALU prozoru da menjam ručicu.
Sve najbolje Mirko. Odgovori
Stevan Jovičić - urednik portala industrija.rs
21.02.2019 11:09
Poštovani Mirko,

Hvala Vam puno na pohvalama.

Pozdravljam Vas ispred redakcije časopisa Industrija.

Ostavi komentar

Klijenti