Zaštitom i boljim upravljanjem vodnim resursom bliže evropskim standardima u zaštiti životne sredine i prirode

Komentari: 0

Na jedan od najznačajnijih međunarodnih ekoloških datuma, 22. mart Svetski dan voda, održan je seminar povećen rezultatima u planiranju postavljanja zakonodavnih okvira za primenu evropskih standarda u oblasti upravljanja vodama.

Specifični planovi implementacije direktiva u oblasti voda predstavljeni su danas na drugom seminaru koji je realizovan u okviru projekta “Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine” (EAS), koji finansira Evropska unija, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo.

Obraćajući se učesnicima seminara ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je naglasio da je jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva zaštita površinskih voda.„Voda je osnov života i najznačajnijih resurs na Planeti, ali on nije neiscrpan.

Neodgovornim ponašanjem ljudi, ali i usled posledica klimatskih promena, svuda u svetu, pa i u Srbiji, vodni resurs je ozbiljno ugrožen, i zato se moraju preduzimati akcije i menjati ponašanje i svest ljudi“.
Srbija ne raspolaže velikim zalihama pijaće vode, i neophodno je da se prema ovom prirodnom resursu odnosimo sa punom pažnjom i odgovornošću. Izvorišta i zalihe pijaće vode, najviša su nacionalna vrednost i strateški resurs, naglasio je ministar.U ostvarivanju ciljeva na zaštiti vodapotrebno je uraditi mnogo, pre svega u uspostavljanju neophodne infrastrukture. „Od nekoliko desetina sistema za prečišćavanje otpadnih voda, po mom mišljenju, na relativno zadovoljavajući način funkcioniše svega tri do pet sistema.

To je poražavajuće, i mi moramo da radimo da se to stanje promeni, i u narednom periodu obezbedi 300 sistema za prečišćavanje koliko je potrebno Srbiji, što će koštati blizu 4 do 5 milijardi evra“, rekao je ministar. Jedan o preduslova koji mora da se obezbedi, pored većeg izdvajanja sredstava, jeste povećanje državnih kapaciteta i jačanje saradnje sa stručnim, naučnim i obrazovnim institucijama, istakao je Trivan.

Značaj racionalnog upravljanja vodnim resursom postao je složeniji sa sve većim uticajem klimatskih promena koje su na delu svuda u svetu, a prognoze su da će biti izraženije u regionu u kojem se nalazi Srbija. Voda, od osnove života, može postati opasna po život ljudi. „Suočeni sa klimatskim promenama, sa godinama koje dolaze možemo očekivati sve veću pojavu prirodnih katastrofa, devastirajućih procesa kao što su bujice, bujične poplave i erozija, kojenanose veliku štetu, kako prirodi, tako i ljudima“, ukazao je ministar.

U skladu sa pozitivnim praksama i iskustvima drugih, potrebno je preduzimati preventivne mere, i preduprediti više nego štetne posledice devastirajuće snage vode kao posledice klimatskih promena, zaključio je Trivan.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, istakao je na skupu da upravljanje vodama u Srbiji predstavlja najveći izazov u okviru postupka pridruživanja Evropskoj uniji. Međutim, proces je započet, i već se može ustanoviti povećanje procenta prerađenih otpadnih voda, istakao je. „Ovo jeste veliki proces za Srbiju koji zahteva veliki rad i ulaganja, ali je to ujedno šansa za razvoj i prilika za zapošljavanje velikog broja mladih stručnjaka“, naglasio je direktor Agencije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti