Za domaćina Svetske izložbe 2030. godine izabran glavni grad Saudijske Arabije Rijad

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay

Glavni grad Saudijske Arabije Rijad izabran je za domaćina Svetske izložbe 2030, pobedivši južnokorejski grad Busan i Rim za organizovanje događaja koji će, kako se očekuje, privući milione posetilaca.

Za Rijad je glasalo 119 od 165 zemalja članica Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) čije sedište je u Parizu.

Busan je dobio 29 glasa, a Rim 17.

Glasanje je obavljeno iza zatvorenih vrata u jugozapadnom predgrađu Pariza Isi-le-Mulino. Saudijska delegacija je glasno pozdravila rezultat.

Obzirom na tako visok ulog svaki grad je pojačao svoje napore u kampanji, prikazujući jedinstvene vizije i dajući ambiciozna obećanja da bi obezbedio da bude izabran za taj globalno prestižni događaj.

Saudijski plan uključuje veliku mrežu javnog saobraćaja i futuristički prostor koji treba da pokaže viziju zemlje predvodnice u održivoj budućnosti za gradove i njihove zajednice.

Saudijska Arabija je imala opsežnu marketinčku kampanju, sa postavkom "Rijad 2030" blizu Ajfelove kule i velikim reklamama širom Pariza.

Kandidatura Saudijske Arabije, koja nastoji da diversifikuje svoju privredu i podstakne svoj međunarodni položaj dobila je podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, kako je u julu saopštila Jeilsejska palata.

Neki aktivisti su osudili kandidaturu Rijada uz kritike o kršenju ljudskih prava u zemlji, uključujući ubistva novinara disidenta Džamala Kašogija 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Svetska izložba ima istoriju okupljanja zemalja da prikažu tehnološke inovacije i kulturna dostignuća.

Od početne izložbe 1851, izložbe su bile platforme za predstavljanje revolucionarnih pronalazaka kao što su sijalica, Feris točak i samu Ajfelovu kulu, koja je izgrađena za Izložbu 1889.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti