UNDP predstavio 23 inovacije iz Srbije kao odgovor na pandemiju Covid-19

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavio je 23 najinovativnija lokalna rešenja za smanjenje efekata pandemije covid-19 u Srbiji, koja su pristigla na poziv za inovacije u vreme krize, upućen u martu ove godine.

Približna ukupna vrednost svih predstavljenih ideja je 7 mil USD, a zahvaljujući podršci USAID-a i Nemačke ambasade u Srbiji, za četiri prvoplasirane obezbeđena su finansijska sredstva za realizaciju.

- To će omogućiti da se u Srbiji proizvode zaštitne maske, mehanički respiratori, i razvije sistem za nadzor dezinfekcije ruku u zdravstvenim ustanovama - navodi se na sajtu UNDP-a.

O značaju ovih rešenja govorili su direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, direktorka Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milan Jovanović Batut dr Verica Jovanović i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji dr Marijan Ivanuša.

Oni su naveli da je kriza koju je izazvao korona virus ukazala na potrebu za lokalnom proizvodnjom medicinskih sredstava i opreme neophodnih za zaštitu zdravlja.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, istakla da će ova inicijativa povećati sposobnost zdravstvenog sistema da se uhvati u koštac sa sličnim izazovima u budućnosti, ali i stimulisati inovacije, razvoj domaćih preduzeća i preduzetništva.

Rešenja za probleme u prevenciji, detekciji i lečenju bolesti covid-19 koju izaziva korona virus, kao i inovativni načini za dezinfekciju i upravljanje medicinskim otpadom predstavljeni su i na posebnoj platfomi.

Poziv za inovacije koji je UNDP u Srbiji, u martu 2020. godine uputio privatnom i istraživačkom sektoru, deo je šireg odgovora na COVID-19, koji je uključio niz aktivnosti sa ciljem da se pomogne Srbiji da se izbori sa epidemijom korona virusa.

- Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i pomognu realizaciju najboljih ideja, kako bismo zajedno osigurali trenutnu i buduću otpornost zdravstvenog sistema na pandemije i slične izazove - poručuju iz UNDP-a.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti