Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za robu iz Srbije

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Tržište Ujedinjenog Kraljevstva sa preko 67 miliona potrošača predstavlja veliku šansu za jačanje privrednih odnosa sa Srbijom, posebno uzimajući u obzir ustanovljen novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije, nakon izlaska UK iz EU zajednice, istaknuto je na sastanku Mihaila Vesovića, direktora Sektora za internacionalizaciju PKS i Krisa Bartona, komesara za trgovinu sa Evropom Njenog Veličanstva, Odeljenja za međunarodnu trgovinu.

Kako je istaknuto na sastanku, srpski primarni potencijal u saradnji sa UK ogleda se u plasiranju širokog asortimana poljoprivrednih proizvoda na ovo tržište, poput zamrznutog voća i povrća, konditorskih proizvoda i bezalkoholnih pića.

Istovremeno, postoje velike mogućnosti za nove investicije britanskih kompanija u sektor energetike, obnovljive izvore energije, rudarstva, infrastrukturne projekte, ali i farmaceutski sektor.

“Postoji velika želja od strane Ujedinjenog Kraljevstva da se produbi trgovinska saradnja na svim nivoima”, istakao je Barton.

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jedno od najinteresantnijih tržišta u Evropi, sa lakim pristupom, dobro organizovanom logističkom mrežom, snažnim finansijskim sektorom i visoko inovativnom industrijom, visokim stepenom profesionalnosti i jasnom, ali lako razumljivom poslovnom kulturom.

Kako usluge predstavljaju skoro 80 odsto BDPa Velike Britanije i 45 odsto njenog celokupnog izvoza, u razmeni usluga sa Srbijom, Ujedinjeno Kraljevstvo je rangirano na 3. mestu, sa preko milijardu evra ukupne razmene u 2021. godini, u okviru koje dominiraju IT usluge.

I pored činjenice u kojima se novi trgovinski Sporazum između Srbije i UK neometano odvija, i dalje postoje izazovi u unapređenju sporazuma, a koji se odnose na uvođenje trilateralne akumulacije porekla robe između Srbije – EU – UK.

Ukupna vrednost ostvarene spoljnotrgovinske razmene Srbije i UK je iznosila 623 miliona EUR što je povećanje od 17,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine. U ovom periodu je ostvaren suficit od 91 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 134 procenta.

U ovom periodu, ostvarena vrednost izvoza Srbije u UK je 357 miliona evra što je povećanje od 22,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, dok je ukupno uvezeno robe u vrednosti od 266 miliona evra što predstavlja povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti