U Srbiji puštene u rad još 42 nove bušotine za proizvodnju nafte

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Proizvodnja nafte u Srbiji obavlja se na 870 naftnih i 69 gasnih bušotina u eksploataciji, na kojima se primenjuju različite metode eksploatacije.

Pored ovih, u 2023. godini dodatno je pušteno u rad 42 nove bušotine, 41 razradna i jedna istražna bušotina, navodi se u Odluci o utvrđivanju Energetskog bilansa Republike Srbije za 2024. godinu.

NIS a.d. Novi Sad je, dodaje se, jedina kompanija u Srbiji koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa. NIS poseduje prerađivački kompleks u Pančevu ukupnog kapaciteta prerade 4,8 miliona tona sirove nafte godišnje, kao i pogon za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

Proizvodnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao derivata prirodnog gasa, obavlja se u Elemiru u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa NIS a.d. Novi Sad i u Odžacima i to u pogonima Standard gasa d.o.o. i u pogonima Hipol a.d gde se kao sirovina za proizvodnju koristi uvozni gasni kondenzat, odnosno široka frakcija lakih ugljovodonika.

Proizvodnju propan-butan smeše i autogasa, zasnovanu na namešavanju komponenata, obavlja kompanija Petrol LPG d.o.o. Beograd u pogonu u Smederevu, kompanija VML d.o.o. Beograd u pogonu u Jakovu.

Transport derivata nafte u Republici Srbiji obavlja se železničkim, brodskim i drumskim saobraćajem. Od rafinerija do terminalskih postrojenja uglavnom se obavlja železničkim i brodskim transportom, a u razvozu do krajnjih potrošača, drumskim. Jedino privredno društvo koje obavlja delatnost transporta nafte naftovodom u Republici Srbiji je Transnafta AD Pančevo.

Transnafta obavlja transport nafte naftovodom koji se prostire na trasi od reke Dunav od Sotina na granici sa Hrvatskom do Rafinerije Pančevo i njegova ukupna dužina je 154,5 km.

Procenjena količina uvozne sirove nafte za 2023. godinu koja se transportuje deonicom naftovoda DN-2 (Novi Sad – Pančevo) i ulazi u rafineriju je 2,850 miliona tona, a domaće sirove nafte je 0,700 miliona tona. Moguća planirana količina za transport naftovodom u 2024. godini je 2,800 miliona tona uvozne sirove nafte i 0,700 miliona tona domaće sirove nafte.

- U 2024. godini snabdevanje sirovom naftom (i poluproizvodima) za preradu u rafinerijama obezbediće se iz domaće proizvodnje u iznosu od 0,811 miliona tona (23%) što je za 2% manje od procenjene domaće proizvodnje u 2023. godini (21%) koja iznosi 0,830 miliona tona. U 2024. godini iz uvoza će se obezbediti potrebna dodatna količina sirove nafte (i poluproizvoda) u iznosu od 2,767 miliona tona (77%), što je za 9% manje u odnosu na procenjeni uvoz u 2023. godini koji iznosi 3,052 miliona tona (79%) - piše u ovoj Odluci.

Imajući u vidu ukupne potrebe za naftnim derivatima u 2024. godini, kao i planiranu domaću proizvodnju naftnih derivata i raspoložive zalihe, nedostajuće potrebne količine naftnih derivata u iznosu od 1,100 miliona tona, kako se navodi u odluci, obezbediće se iz uvoza, što je za 22% više u odnosu na procenjeni uvoz u 2023. godini u iznosu od 0,900 miliona tona.

- U 2024. godini planiran je i izvoz naftnih derivata u iznosu od 0,440 miliona tona, koji je za 21% manji u odnosu na procenjeni izvoz u 2023. godini u iznosu od 0,559 miliona tona. Finalna potrošnja derivata nafte u 2024. godini planirana je u količinama od 3,930 miliona tona - navedeno je.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti