TRŽIŠTE KATARA OTVORENO ZA SRPSKE PROIZVODE

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinski materijali, energetika, sektori mašinstva i tekstila imaju veliki izvozni potencijal prema Kataru, istaknuto je na okruglom stolu privrednika Srbije i delegacije Katara, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić ističe da se bilateralni i ekonomski odnosi između Srbije i Katara neprekidno učvršćuju i da je dosta mogućnosti za intenzivnije privredne veze.

PKS je identifikovala poljoprivredu i prehrambenu industriju, građevinske materijale, proizvode na bazi nafte, sektore mašinstva i tekstila kao oblasti koje imaju najveći izvozni potencijal u Kataru, rekao je Žugić.

Uveren je da će direktni letovi od Beograda do Dohe omogućiti srpskim poljoprivrednim i prehrambenim kompanijama da brže plasiraju svoje proizvode na tržište Katara - sveže i smrznuto voće i povrće, meso, testeninu, med i ostalu prehrambenu robu.

Ukazao je i na izvoz materijala za građevinsku i tekstilnu industriju, nameštaja, papira, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, kao i IT-a.

Žugić je istakao i velike mogućnosti ulaganja katarskih kompanija u srpsku privredu i pozvao članove katarske delegacije da na Srbiju gledaju kao privlačnu i pouzdanu investicionu destinaciju.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Katara prošle godine je iznosila 11 miliona dolara, a čak 97 odsto trgovinske razmene odnosni se na robu koju Srbija izvozi Kataru.

Direktor departmana za međunarodnu saradnju Ministarstva inostranih poslova Katara Tarik Bin Ali Faraj Al-Ansari kaže da će se Katar truditi da pomeri na viši nivo dosadašnju saradnju između srpske i katarske privrede.

„Naši dobri politički odnosi datiraju još od vremena Jugoslavije, traju i danas. Mi poštujemo Srbiju i želimo da ekonomsku saradnju podignemo na viši nivo“, poručio je Al-Ansari.

Istakao je da katarsku delegaciju čini 15 predstavnika iz oblasti obrazovanja, energetike, poljoprivrede, ekonomije, svih oblasti koje su prepoznate kao potencijal za saradnju.

Al-Ansari ocenjuje da se Srbija i Katar moraju fokusirati na razvoj avioprevoza jer nema mnogo teretnih letova za prenos robe između dve države. Poručio je da su vrata za srpske turiste i privrednike otvorena, jer je Katar atraktivna destinacija, sa lepim plažama, muzejima, hotelima, rizortima, ali i prijateljska i sigurna zemlja. Pohvalio je Srbiju kao lepu zemlju za turističke obilaske i istakao da obe države treba da iskoriste prednosti bezviznog režima.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Aleksandar Bogunović predstavio je katarskoj delegaciji potencijal srpskog agrara. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, bogatoj vegetaciji i diverzitetu, ali i dugoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji, Srbija je prepoznata kao jedan od većih izvoznika jabuka u Rusiju, malina u EU, ali i drugih kultura, kao što su žito i kukuruz, rekao je Bogunović.

Članovi državno-privredne delegacije Katara koja boravi u višednevnoj poseti Srbiji su predstavnici nekih od najznačajnijih kompanija i institucija u ovoj zemlji, među kojima su Katarski investicioni fond, Katarski fond za razvoj, QATARI DIAR, WIDAM FOOD, HASSAD FOOD i drugi.

Reč je o kompanijama i institucijama kojima je jedna od primarnih aktivnosti investiranje u određene sektore u inostranstvu, ali i preko kojih se ulazi na tržište Katara u domenu različitih sektora - poljoprivreda, prehrana, energetika, turizam.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti