Tri kompanije razvijaju vozila za mobilnost na Mesecu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Pre 53 godine Goodyear je isporučio važne proizvode za Nasin program Apollo, između ostalog i za misiju Apollo 11, koja je tada sletela na Mesec.

Rad u oblasti svemirske tehnologije kompanija će nastaviti, u saradnji sa kompanijom Lockheed Martin, razvojem vozila za mobilnost na Mesecu.

Lockheed Martin novu generaciju lunarnih vozila razvija u cilju podrške nauci i kao pomoć Nasi, privrednim kompanijama i drugim svemirskim agencijama, a svojim znanjem i iskustvom u kreiranju pneumatika doprineće i Goodyear, navedeno je u saopštenju.

Goodyear će, za unapređenje mobilnosti na Mesecu i uspešno suočavanje sa zahtevnim uslovima na njegovoj površini ovaj put koristiti i svoju tehnologiju bezvazdušnih pneumatika, koja se na Zemlji koristi za mikromobilnost, autonomne autobuse i putnička vozila.

Za razliku od lunarnih rovera Apollo, koji su namenski izrađeni za samo nekoliko dana koršćenja, u radijusu od osam kilometara od njihovog mesta sletanja, na budućim misijama po neravnom terenu i u ekstremnim temperaturnim uslovima, biće potrebno preći značajno veća rastojanja.

Goodyear će morati da razvije pneumatike koji će omogućiti godine izdržljivosti na noćnim temperaturama nižim i od 120 stepeni Celzijusa i na dnevnim temperaturama preko 120 stepeni Celzijusa, dodaje se.

Projektu se pridružuje i MDA iz Kanade sa tehnologijom "robotske ruke", koja će moći da se koristi na lunarnim vozilima, sa sertifikatom za bezbedan prevoz ljudi.

Pomenuta ruka će omogućiti veću funkcionalnost rovera čak i na potpuno automatizovanim misijama.

Očekuju da će svoje prvo vozilo na površini Meseca imati dovoljno rano kako bi pružili podršku Nasinoj prvoj misiji sa sletanjem posade i hodanjem po Mesecu, a u kojoj će biti i prva ženska osoba i prva tamnoputa osoba.

Misija je trenutno planirana za 2025. godinu.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti