Taksi vozila bez vozača dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga

Komentari: 0
Fotografija od: Xinhua/Xue Yuge

Taksi vozila bez vozača sada su dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu, objavio je China Daily.

Peking je početkom marta izdao licence kineskom tehnološkom gigantu Baidu i startup-u za autonomna vozila Pony.ai za pokretanje robotaksi usluga bez vozača.

Kako prenosi Sinhua, to je prvi put da je potpuno autonomna flota vozila dobila dozvolu za rad u jednoj metropoli svetske klase, dodaje se u izveštaju.

Dve kompanije, obe među vodećim igračima u kineskoj industriji autonomne vožnje, rasporedile su svaka po 10 autonomnih vozila na području od 60 kvadratnih kilometara u Jdižuangu, koji se nalazi u južnom predgrađu Pekinga, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da Baidu planira da proširi svoje autonomne usluge prevoza na 65 gradova 2025. i na 100 gradova 2030. godine.

Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1,3 hiljade milijardi (188,6 milijardi američkih dolara) do 2030. godine, što će u to vreme činiti 60 odsto tržišta prevoza u zemlji, navodi list pozivajući se na prognoze globalne konsultantske kuće IHS Markit.

Uprkos trenutnim ograničenjima koja zahtevaju da robotaksi rade u određenim zonama zbog složenih uslova na putevima i zakonskih nedostataka, očekuje se da će se njihova pokrivenost proširiti sa akumulacijom podataka i poboljšanjima algoritama, rekao je za Čajna dejli Jale Džang, generalni direktor konsultantske kuće Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju.

Takođe se očekuje da će robotaksi utrti put za razvoj privatnih autonomnih vozila, koja imaju potencijal da budu revolucionarna tehnologija sposobna da transformiše živote ljudi, dodao je Džang.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti