Tablete koje služe za pročišćavanje vode

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Najpoznatiji način prečišćavanja vode je prokuvavanje, ali za to je potrebno mnogo vremena i energije, što nije primenjivo u najsiromašnijim zemljama.

Slična je situacija sa solarnim pročišćivačima, filterima od grafena i automatskim dozatorima hlora, ali oni često nisu dovoljno efikasni ili zahtevaju energiju.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu u Austinu razvili su novu metodu prečišćavanja koja funkcioniše na vrlo jednostavan način i ne zahteva energiju.

Radi se o tableti hidrogela koja se lako može staviti u rezervoar za vodu, gde će u roku od sat vremena ubiti 99,999 odsto bakterija.

Hidrogel se tada može ukloniti bez ostavljanja ostataka ili hemikalija.

Tablete rade tako što proizvode vodonik-peroksid, koji zajedno sa česticama aktivnog uglja ubija bakterije ometajući njihov metabolizam, a tim kaže da se ne stvaraju štetni nusproizvodi.

Ovi prečišćivači hidrogela takođe mogu pronaći primenu u poboljšanju drugih tehnika, poput sistema za destilaciju solarne energije.

Ovi sistemi funkcionišu koristeći toplotu Sunca koja isparava vodu i sakuplja je u drugom rezervoaru, ostavljajući zagađivače iza sebe.

Ta se oprema može začepiti mikroorganizmima, ali naučnici kažu da bi to mogao sprečiti novi hidrogel.

"Naš multifunkcionalni hidrogel može učiniti veliku stvar u ublažavanju globalne nestašice vode jer je jednostavan za upotrebu, visoko efikasan i potencijalno proširiv na masovnu proizvodnju", kaže Guihua Iu, vodeći autor studije.

Naučnici kažu da su sledeći koraci pronalaženje načina za poboljšanje hidrogelova kako bi se ubio širi spektar bakterija i virusa, a komercijalizacija je već u toku.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti