SRBIJA POUZDAN PARTNER ITALIJANSKIM KOMPANIJAMA

Komentari: 0

Italijanske kompanije iz regije Veneto prepoznaju Srbiju kao dobru investicionu i poslovnu destinaciju u centru balkanskog tržišta, sa stabilnim finansijama i makroekonomskim okruženjem, kao i mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je danas u Veroni na Međunarodnoj konferenciji „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“. Konferencija je okupila predstavnike 108 kompanija iz regije Veneto.

Italija je jedan od vodećih investitora u Srbiji, italijanska ulaganja su dostigla preko 800 miliona evra, ali je Srbija i dalje otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama. S druge strane, kada se pogledaju pojedinačne kompanije koje su investirale, italijanske firme se nalaze na drugom među prvih pet mesta po veličini investicija, istakla je Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Veneto, Jovanović je ukazala da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

„Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije. Za nepunu deceniju Srbija je privukla 30 milijardi evra stranih direktnih investicija, a samo u poslednje tri godine - sedam milijardi evra, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini“, istakla je Jovanović.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.
Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

„Zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji i strukturnim reformama, Srbija pred investitore izlazi makroekonomski ojačana, stabilna, sa odgovornom ekonomskom politikom i jasnim propisima, povećanom predvidivošću poslovanja, smanjenim rizicima i poboljšanim međunarodnim kreditnim rejtingom. O tome govori i činjenica da je tokom prvog kvartala ove godine otvoreno 66 italijanskih kompanija na teritoriji Srbije “, naglasio je Vranić.

Branimir Stojanović, državni sekretar Ministarstva privrede Srbije pozvao je italijanske privrednike iz regije Veneto da iskoriste prednosti i ulažu u Srbiji.

„Vlada će aktivnim merama u narednom trogodišnjem periodu nastaviti unapređenje poslovnog ambijenta. Da biste registrovali firmu u Srbiji, potrebni su vam samo jedan dan i ne mnogo novca, ali pre svega, dobra ideja, osmišljen biznis plan i početni kapital“, istakao je Stojanović. Pomenuo je samo neke od olakšica za pokretanje biznisa u Srbiji za privredu u 2018 - eliminisani su pečati u poslovanju, primena e-faktura, poresko oslobođenje za početnike, online registracija preduzetnika u APR, e-plaćanja i druge.

Privrednici iz regije Veneto koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima. Na konferenciji je dogovoreno da se uskoro organizuje poseta kompanija iz regije Veneto Srbiji.

Međunarodnu konferenciju Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ organizovala je PKS sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima. Namera je da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Veneto i Srbije.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti