Srbija nabavlja savremeni ortofoto visoke rezolucije za unapređenje zemljišne administracije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prateći svetske standarde, nakon četiri godine od prve nabavke satelitskih snimaka koji pokrivaju teritoriju Republike Srbije, RGZ će nabaviti nove satelitske snimke veoma visoke rezolucije, u okviru projekta "Unapređenja zemljišne administracije u Srbiji" koji se implementira uz podršku Svetske banke.

Satelitski snimci omogućiće brojne koristi i za građane i za privredu, kroz realizaciju novih projekata na državnom nivou i obezbeđenje ažurnih informacija o nepokretnostima, stoji na sajtu Zavoda.

- Satelitski snimci veoma visoke rezolucije iz epohe 2015/2016 bili su od velikog značaja za realizaciju infrastrukturnih projekata, prostornog planiranja, projekata od nacionalnog značaja u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine, rudarstva i energetike, za upravljanje rizicima, uspostavljanje prostornih informacionih sistema na nacionalnom i lokalnom nivou, za planirani popis stanovništva 2021, a često, čak i za rešavanje sudskih sporova -navedeno je.

Korišćenjem ortofotoa, izrađenog na osnovu satelitskih snimaka koji će biti prikupljeni u 2020. godini, moći će da se izvrši utvrđivanje promena na nepokretnostima u odnosu na snimke prikupljene tokom epohe 2015/2016 sa ciljem ažuriranja zvaničnih registara i evidencija o nepokrenostima nadležnih državnih institucija.

To će omogućiti adekvatnu implementaciju sistema masovne procene vrednosti nepokretnosti i unapređenje fiskalnog sistema u Srbiji u okviru projektom planiranih aktivnosti.

Republički geodetski zavod jedina je državna institucija u regionu čiji zaposleni imaju stručno znanje i kapacitete za obradu i analizu satelitskih snimaka, navodi se na sajtu RGZ-a.

Ortofoto predstavlja jedan od ključnih setova podataka definisanih u aneksu INSPIRE (Inspajer) direktive EU, kojom se uređuje uspostavljanje infrastrukture prostornih informacija u Evropskoj uniji, a koja je u Srbiji, u nacionalnom zakonodavstvu transponovana u okviru Zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.

Na osnovu realizovane ankete javnog i privrednog sektora 2015. godine čak 97% ispitanika je potvrdilo da je ažuran ortofoto neophodan za obavljanje njihove delatnosti.

To potvrđuju i statistički podaci o broju pregleda ovog proizvoda na digitalnoj platformi nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka koji samo od početka 2020. godine do danas iznosi skoro 4.500.000.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti