Spremni projekti za proširenje Državnog data centra u Kragujevcu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U okviru Državnog data centra u Kragujevcu u planu je izgradnja Bloka 2, kapaciteta 16 MW, kao i nabavka novog superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije, koji će biti najveći u Jugoistočnoj Evropi, najavio je ministar informisanja i telekomunikacija u Mihailo Jovanović.

Jovanović je na otvaranju konferencije "Putovanje u pametniju budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji", koja se održava u Kragujevcu, istakao da je taj centar simbol srpske digitalizacije i eUprave.

- Kragujevac se, zahvaljujući ulaganjima države u digitalizaciju i industrijalizaciju, transformisao u srpsku silicijumsku dolinu, i uveliko su spremni projekti za dalja ulaganja u njegovu modernizaciju. U Kragujevcu su u rekordnom roku izgrađena i počela sa radom dva objekta Državnog data centra, dok su projekti za proširenje dodatnih modula ovog centra spremni - istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u februaru su otpočeli radovi na izgradnji inovacionog distrikta, u kojem će članovi IT zajednice moći da rade, a posebno mesto će imati nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Tu će se nalaziti i centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering, prostor za obuku studenata, precizirao je ministar i dodao da će u okviru inovacionog distrikta biti formiran i "Smart city centar" za razvoj pametnih energetskih sistema i umrežavanje pametne infrastrukture.

- Kragujevac je, prepoznajući digitalizaciju kao najvažniji katalizator inovacija, gotovo najviše od svih gradova i opština uradio u oblasti otvorenih podataka. Ovaj grad se trenutno nalazi na drugom mestu po broju otvorenih podataka, sa 215 resursa na nacionalnom Portalu otvorenih podataka - naveo je Jovanović.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti