Šef Tesla Motorsa, Ilon Mask na Tviteru obećao 100 mil USD nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljendioksida

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Šef Tesla Motorsa, Ilon Mask juče je na Tviteru obećao 100 mil USD nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljendioksida, objavio je portal Al-Jazeera Balkans.

Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u toj tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljendioksida.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljendioksida ako zemlje žele postići ciljeve da neto emisije štetnih gasova budu sveden na nulu.

- Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljendioksida - napisao je Mask na Tviteru, nakon kojeg je usledio drugi tvit u kom je obećao više detalja iduće nedelje.

Suosnivač kompanije Pejpal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svetu. Osim Tesle, na čelu je kompanije SpaceX kao i Neuralinka, startapa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljendioksida kao deo svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promena.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti