Schneider Electric poziva na veće napore u ubrzavanju energetske tranzicije i rešavanju energetske krize

Komentari: 0
Fotografija od: Schneider Electric

Schneider Electric poziva na veće napore u ubrzavanju energetske tranzicije i rešavanju energetske krize: dekarbonizacija i efikasnost su ključne

• Istraživanje koje je naručio Schneider pokazuje da većina kompanija planira da potroši manje od dva odsto prihoda na inicijative u oblastima održivosti i dekarbonizacije

• Na strani potražnje u energetskoj tranziciji, samo 31 odsto organizacija trenutno sprovodi elektrifikaciju kao način dekarbonizacije

• Schneider Electric na Corporate Knights listi 100 najodrživijih kompanija na svetu 12. godinu zaredom

Kompanija Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, objavila je poziv vladama i kompanijama širom sveta da ubrzaju svoje delovanje u oblasti održivosti i povećaju ulaganja u tehnologije, koje će im pomoći da smanje emisije CO₂ i ojačaju svoju energetsku bezbednost.

Poziv dolazi u vreme naglog rasta cena energije, krize u energetskom snabdevanju i sve većih klimatskih promena, koji predstavljaju velike izazove za kompanije, ekonomije i društva u celom svetu.

Ovi izazovi su bili neke od glavnih tema godišnjeg okupljanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, kom su prisustvovali izvršni direktori kompanije Schneider Electric-a.

S obzirom na to da 38 odsto globalnih emisija CO2 potiče iz zgradarstva i dodatnih 32 odsto iz industrije, proizvodi, softveri i usluge Schneider Electric-a u oblasti industrijske automatizacije i energetskog upravljanja pomažu kompanijama, industrijskim sektorima, menadžerima zgrada i domaćinstvima da dekarbonizuju i digitalizuju svoju energetsku potrošnju.

Schneider Electric takođe nudi dubinski uvid u trendove i rešenja dekarbonizacije putem ispitivanja, istraživanja i detaljnih izveštaja koje je sakupio Schneider Electric institut za istraživanje održivosti.

Jedno nezavisno ispitivanje preko 500 menadžera C nivoa koje je prošle godine naručio Schneider je ustanovilo da kompleksnost dekarbonizacije često otežava obaveze i ulaganja u održivo poslovanje.

Finansijska izdvajanja za inicijative na polju održivosti i dekarbonizacije među ispitanim kompanijama u proseku iznose manje od dva odsto očekivanog prihoda u naredne tri godine – uprkos činjenici da su takva ulaganja često efikasna i isplativa, uz povrat ulaganja kraćim od jedne do tri godine u najvećem broju slučajeva.

Ispitanici su istakli usaglašavanje interesnih grupa, budžet, tehnologiju, veštine i regulative kao izazove za primenu održivosti. Međutim, većina je rekla da će unapređena industrijska automatizacija i modernizacija elektroinfrastrukture biti glavni deo njihovog plana održivosti za naredne tri godine.

Nabavka obnovljive energije je među vodećim inicijativama na strani ponude, dok je elektrifikacija – ključna mera na strani potražnje – nisko rangirana među prioritetima organizacija, kada je reč o održivosti. Pored elektrifikacije, dostizanje veće efikasnosti u okviru postojeće infrastrukture, putem digitalizacije i automatizacije će biti među najvažnijim prednostima u narednoj deceniji, s obzirom da su to najbrži i najisplativiji načini da mnoge organizacije smanje emisije.

Nedavni izveštaj o potencijalu elektrifikacije EU Schneider Electric-a je ustanovio da bi fokus na sektore u kojima je elektrifikacija, i izvodljiva i atraktivna, mogao da poveća udeo električne energije u energetskom miksu sa oko 20 na 50 odsto.

Zauzvrat, udeo prirodnog gasa i nafte bi opao za oko 50 odsto, što bi značajno doprinelo unapređenju energetske bezbednosti. Schneider Electric nudi konkretna, praktična rešenja koja kompanijama širom sveta pomažu da brže i efikasnije izvrše ovu tranziciju.

„Svrha i profit moraju da se usklade da bi postale moćne sile u borbi protiv klimatskih promena“, izjavio je Žan-Paskal Trikoar, predsednik i generalni direktor Schneider Electric-a i dodao da već imamo tehnologiju za rešavanje energetskih i klimatskih izazova i obezbeđivanje sigurne, pouzdane i održive raspodele i potrošnje energije.

„Naš pristup zasnovan na podacima, koji obuhvata industrijsku automatizaciju, digitalizaciju i tehnologiju digitalnih blizanaca, stvara uslove za svetliju, održiviju i prosperitetniju budućnost. Potreba za hitnim delovanjem nikad nije bila veća nego sada.“, poručio je generalni direktor Žan-Paskal Trikoar.

Angažovanje na polju održivosti potvrđuje i to da je Schneider Electric i ove godine, dvanaestu godinu zaredom, na Corporate Knights listi 100 lidera u oblasti održivosti za 2023. godinu, i to kao prvi u svojoj kategoriji i kao sedmi u ukupnom plasmanu.

Odlični rezultati u pogledu ostvarenja klimatskih i društvenih ciljeva, kao što su održivi prihodi i investicije, rodna ravnopravnost, pomogli su da se obezbedi vodeća pozicija kompanije Schneider Electric u svojoj kategoriji u ovom godišnjem indeksu, koji je sastavila grupa za istraživanje održivosti Corporate Knights.

Globalni 100 se zasniva na rigoroznoj proceni preduzeća sa prihodima preko milijardu dolara. Kompanija Schneider Electric je jedina u svojoj kategoriji koja je proglašena za Global 100 svake godine od 2012. i koju je Corporate Knights rangirao kao najodrživiju korporaciju na svetu 2021. godine.

O kompaniji Schneider Electric

Svrha kompanije Schneider Electric jeste da osnaži svakoga da koristi energiju i resurse koje imamo na raspolaganju, na najbolji mogući način i tako obezbedi razvoj i održivost za sve. Ovaj koncept nazivamo „Life is On”.

Naša misija je da budemo vaš digitalni partner za održivost i efikasnost.

Mi pokrećemo digitalnu transformaciju tako što integrišemo vodeće svetske tehnologije u domenu energetike i procesne industrije, od početne tačke do clouda, povezujući proizvode, kontrolu, softvere i usluge tokom celog radnog veka i tako omogućavamo integrisano upravljanje sistemima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

Mi smo najlokalnija od svih globalnih kompanija. Zalažemo se za otvorene standarde i partnerske ekosisteme koji sa žarom dele našu svrhu poslovanja, inkluzivni pristup i osnažujuće vrednosti.

www.se.com 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti