Rojters i Njujork tajms o uspehu srpskog IT sektora

Komentari: 0

Izvoz informacionih tehnologija doneo je Srbiji samo u prvoj polovini godine milijardu evra, u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede.

Razvoj IT sektora u Srbiji privukao je pažnju i Rojtersa, koji je nedavno pisao o tome, a članak britanske agencije preuzeo je i ugledni Njujork tajms.

Uspeh domaćeg IT sektora ne čudi direktora vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, koji za Tanjug kaže da je očigledno da koncept digitalizacije daje uspešne rezultate i da je prepoznat u svetu.

U IT sektoru u Srbiji trenutno je angažovano oko 45.000 ljudi. Oni rade na softverima za najraznovrsnije sektore, od poljoprivrede do medicine, kao i na aplikacijama raznih kompanija.

Dobar deo je angažovan u razvojnim centrima, koje su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući Majkrosoft, IBM i Intel, već osnovale u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim kompanijama.

Za Jovanovića to znači da one time obezbeđuju brži transfer znanja prema domaćem IT sektoru, ali i da imamo dovoljnu stručnost u toj oblasti, kao i da je privredno okruženje u Srbiji takvo da strane kompanije žele da dođu.

Direktor vladine Kancelarije kaže da nam trenutno nedostaje i oko 15.000 IT stručnjaka.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti