Robot će moći da menja čoveka u zameni guma na automobilu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Jedno od radnih mesta na kojima će robot moći da zameni čoveka je zamena guma na automobilu.

Radni roboti za zamenu guma na automobilima poseduju veštačku inteligenciju i imaju sposobnost učenja i razvijanja svojih veština.

Baš poput čoveka, kod svih onih vulkanizera kod kojih provodimo sate u čekanju na red, i tako dva puta godišnje.

Dobra je vest da su ovi roboti već u funkciji i komercijalno se koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire iz Mičigena, a za promenu seta guma na jednom vozilu potrebno im je 23 minuta.

Zvuči puno, ali prema tvrdnji proizvođača, to je dvostruko brže od specijalizovanog radnika koji radi isto.

RoboTire koristi dve ruke za manipulaciju sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu delova u autoindustriji.

Sistemom upravlja veštačka inteligencija. Kamera snima točak, utvrđuje njegovu poziciju, kao i razmak šrafova. Nakon toga robot otpušta šrafove i skida točak.

Sistem još zahteva ljudski nadzor i potreban je tehničar koji će transportovati točak do uređaja za zamenu gume, a kojem je robot već prosledio informacije o veličini i tipu gume.

Konačan cilj je da celokupan sistem za zamenu guma bude u potpunosti autonoman.

Iako cena sistema nije poznata, iz RoboTirea poručuju kako se, uzevši u obzir povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povrat investicije očekuje već nakon jedne godine.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti