Razumevanje pravila i propisa za izvoz u Severnu Ameriku

Komentari: 0

Prilagođavanje mašina i opreme za severnoameričko tržište je zahtevno jer se primenjuju drugačiji standardi i potrebno je razjasniti mnoga pitanja.Na primer, zašto međunarodno isprobani i testirani prekidači za zaštitu motora podležu ograničenjima?Šta znače izrazi kao napajač i granska kola?Zašto lokalni standardi za proizvode zahtevaju različita odobrenja i probojna rastojanja? Koji uređaji su podobni kao zaštitni uređaji granskih kola? Proizvođači upravljačkih ormarića i kompanije kao što je AZO CONTROLS GmbH se oslanjaju na Eaton radi stručne podrške i konsultacije u projektima izvoza u Severnu Ameriku.

Istorijat
Kompanija AZO CONTROLS ima četiri lokacije u Nemačkoj i međunarodno je poznata kao specijalizovana za rešenja u automatici. Izvela je više od 2000 ugradnji industrijske automatike i tehnologija upravljanja, i 600 ugradnji procesne kontrole širom sveta.

Područja projekata kompanije su u rasponu od rešenja za terenske i proizvodne sisteme za izvršavanje do integracije sa sistemima planiranja resursa preduzeća (ERP). Kao UL proizvođač upravljačkih ormarića (UL datoteka E316405), AZO CONTROLS ima ovlašćenje da označava proizvode UL oznakom, na primer za doziranje i mešanje jedinica, direktno na mestu proizvodnje. Kompanija je jedan od nekolicine nemačkih proizvođača kojoj je dodeljeno UL ovlašćenje za snabdevanje opasnih lokacija još od 2011. godine Eaton pomaže da se kompanija vodi kroz složen lavirint zakona, standarda, normi i posebnih carinskih pravila vezanih za pojedine države.

Izazov

U Severnoj Americi, postoje različiti propisi i odobrenja za komponente za izgradnju mašina. Da biste izbegli probleme tokom postupka odobrenja pred nadležnim telima (AHJ), potrebno je uzeti u obzir razne faktore:

• U Severnoj Americi se primenjuju drugačiji zakoni i standardi;

• Koristite samo komponente koje imaju sertifikate nacionalno priznatih laboratorija za testiranje (NRTL) kao što su UL i/ili CSA;

• Odaberite i kombinujte sertifikovane uređaje ispravno i u skladu s primenjivim zakonima i standardima;

• Uzmite u obzir sporazume i obrasce korišćenja severnoameričkog tržišta.

Evropski proizvođači mašina koji izvoze u Severnu Ameriku lako mogu kupiti sertifikovane uređaje za uključivanje i zaštitu.Većina se prodaje kao univerzalno primenjivi uređaji podobni za međunarodno tržište i za različite primene.Međutim,

Eaton nudi kompaktne prekidače kao deo svoje serije Moeller koji su projektovani posebno za zahteve kupaca iz Severne Amerike.

Potrebno je utvrditi i navesti dodatne informacije, kao na primer nominalnu vrednost struje kratkog spoja (SCCR), otpornost na kratki spoj celog upravljačkog ormarića. Da biste izbegli probleme s američkim inspekcijama (AHJ) i da krajnji kupci i operateri mašina ne bi morali da čekaju na primanje uređaja, nužno je poznavanje carinskih pravila Severne Amerike i pojedinačnih država. Bez tog znanja, izvoz može zahtevati previše vremena ili čak niti riskantan u finansijskom pogledu.

Rešenje

Proizvođač mašina će vrlo teško sâm postati stručnjak za odgovarajuće zakone i standarde.Određeni obrasci korišćenja se ne mogu naučiti iz priručnika, već se uče dugogodišnjim iskustvom.

Eaton je stručnjak za pitanja tehnologije koja mogu nastati prilikom izvoza u Severnu Ameriku i redovno održava seminare koji ističu razlike u odnosu na IEC smernice i bave se povezanim problemima. To znanje se ne prenosi samo teoretski, nego se objašnjava i razmatra.Ono uključuje odgovarajuće proizvode i kombinacije, kao i relevantne primere iz stvarnog života.Uz to, Eaton je izdao velik broj tehničkih analiza o ovom veoma obuhvatnom i kompleksnom pitanju, i one su dostupne svim zainteresovanim stranama.

One uključuju tehničku dokumentaciju koja detaljno objašnjava „načine isključenja glavnih kontakata sklopke s okretnom ručkom u skladu s NFPA 79 i UL 508A.“ Na primer, da bi zadovoljio zahteve dodatnih i namernih radnji, kao što je navedeno u standardima, prilikom podizanja prekidača za otvaranje vrata i uključivanja glavnog prekidača kada je upravljački ormarić otvoren, Eaton nudi posebnu okretnu ručku koja se postavlja na vrata s dodatnom ručkom za okretanje.

U severnoameričkoj verziji okretne ručke na glavnom prekidaču, namerna radnja se sastoji od tri koraka: okretanje dodatne ručke za 20 stepeni u smeru „ON“, guranje ručke unutra i dalje okretanje ručke dok ne dođe u položaj „ON“. Za isključivanje prekidača, jednostavno okrenite ručku nazad u položaj „OFF“. Uređaji kompanije Eaton se mogu zaključati na prekidaču, kao i na okretnoj ručki na vratima.

„Ovi glavni prekidači iz Eaton-a su vrlo dobro osmišljeni“, naglasio je industrijski stručnjak iz kompanije AZO CONTROLS, Marko Cimerman. „Proizvod je daleko ispred konkurencije u smislu konstrukcije, kvaliteta, jednostavnosti korišćenja i ugradnje.“

Rezultati

Već nekoliko godina, AZO CONTROLS je imao koristi od dobro utemeljenog portfolija proizvoda kompanije Eaton i opsežnih konsultacija, i upravljao je uspešno i efikasno s nekoliko projekata izvoza u Severnu Ameriku.

Marko Cimerman zaključuje: „Zbog našeg znanja u izradi upravljačkih ormarića u Evropi, hteli smo da napravimo isto i za severnoameričko tržište. Prilikom traženja rešenja, obratili smo se kompaniji Eaton, našem dugogodišnjem partneru i dobavljaču, koja je obećala da će odmah pružiti podršku.Samo pola godine kasnije, naš prvi upravljački orman je odobrio UL, u Nemačkoj. Zahvaljujući našim bliskim vezama sa specijalistima iz kompanije Eaton, uspeli smo da ostvarimo bez problema ovaj projekat i sve ostale naše projekte.

Uz dostupnost proizvoda širom sveta, Eaton takođe nudi podršku tokom 24 sata, 7 dana u nedelji, i brze odgovore na pitanja s trenutnim potvrdama iz SAD-a.“

AZO CONTROLS je sada otvorio i servis u Memfisu, u Tenesiju.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Eaton-u posetite www.eaton.eu ili www.eaton.rs za sve najnovije vesti pratite nas na Twitter-u (@ETN_EMEA) ili preko naše LinkidIn (Eaton EMEA) stranice. 

 

O kompaniji Eaton

Poslovanje kompanije Eaton u oblasti električne energije, postavlja je na mesto globalnog lidera sa iskustvom u distribuciji električne energije i zaštiti kola, rezervnoj zaštiti u energetici, kontroli i automatizaciji, rasveti i sigurnosti, strukturnim rešenjima i žičnim uređajima, rešenjima za teške i opasne uslove, kao i uslugama idejnih projekata. Kompanija Eaton je putem svojih globalnih rešenja pozicionirana tako da može da odgovori na najkritičnije izazove u današnjem upravljanju električnom energijom.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti