Razmatra se subvencionisanje ugradnje gasa u automobile i kupovine bicikala

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da to ministarstvo razmatra mogućnost da naredne godine omogući subvencionisanje ugradnje uređaja na gas u nove i polovne automobile kako bi se smanjilo zagađenje od izduvnih gasova.

Trivan je na manifestaciji organizovanoj povodom Svetskog dana bez automobila na Adi Ciganliji naveo da će se razmatrati i subvencionisanje nabavke bicikala kako bi se smanjila upotreba automobila.

Podsticaj za ugradnju gasnih uređaja u automobile, za šta bi moglo da se obezbedi približno milion evra, omogućio bi veći obuhvat vozila, odnosno redukciju izduvnih gasova, rekao je ministar.

On je ukazao na to da je resorno ministarstvo spremno i za subvencionisanje nabavke bicikala, ali da je neophodno napraviti dobar model, kako ne bi bilo zloupotreba.

Ministar je podsetio na to da je ove godine počelo i subvencionisanje nabavke hibridnih i električnih vozila, za šta je obezbeđeno približno milion evra iz budžeta.

Trivan je ukazao na to da je na početku godine u Srbiji bilo registrovano približno 700 elektiričnih i hibridnih automobila, a da je trenutno u proceduri više od 170 zahteva za odobravanje subvencionisanja kupovine ovih vozila.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se u Beogradu, kao najvećem gradu koji je imao problem sa zagađenjem vazduha tokom prethodne zime, poveća broj biciklističkih staza i da je sve više autobusa na električni pogon.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti