Prva od pet radionica sa temom nordijskih iskustava u cirkularnoj ekonomiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prva od pet planiranih radionica u okviru projekta "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva" održana je u Novom Sadu u Privrednoj komori Vojvodine, na temu upravljanja bio otpadom.

"Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva" je projekat koji su ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske započele u Srbiji uz podršku Nordijskog saveta ministara, sa namerom da podele iskustva svojih zemalja i podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, navodi se u zajedničkom saopštenju nordijskih ambasada u Srbiji.

- Na putu ka cirkularnoj ekonomiji potrebne su nam inovacije, ali i odgovornost, kako privrednih subjekata, tako i građana jer svi društveni akteri treba da učestvuju u ovom procesu. Svako u ovom procesu ima svoju ulogu, lokalne uprave treba da uspostave zakonodavni okvir, civilno društvo da prihvati i učestvuje, a privrednici treba da sprovedu tehnologije i modele proizvodnje - rekao je ambasador Norveške u Srbiji Jern Jelsta.

Govoreći o značaju saradnje sa nordijskim zemljama u cirkularnoj ekonomiji sekretar Udruženja usluga Privedne komore Vojvodine Branislav Mamić rekao je da "koristeći nordijska iskustva i stručna znanja možemo da uštedimo vreme i resurse na našem putu razvoja cirkularne ekonomije". Dodao je i da je važno motivisati mlade ljude da se uključe u taj proces.

O značaju razvoja svesti o ponovnoj upotrebi proizvoda kod dece i mladih govorila je ambasadorka Danske u Srbiji Suzane Šajn koja smatra da je suština da se vratimo ranijim konceptima i da se ne držimo linearne ekonomije u kojoj stvari koristimo i bacamo.

- Treba da razmislimo šta i kako možemo da recikliramo i da ponovo koristimo, šta može da se preradi i ponovo postane upotrebivo i vrati se u tokove ekonomije - rekla je Šajn i dodala a u Danskoj reciklaža i sortiranje otpada ima dugu tradiciju, da deca u tome prednjače, te da svako domaćinstvo ima deset kanti za otpatke i da se često dešava da deca opominju roditelje šta i gde treba da bace.

Partneri nordijskih ambasada u projektu "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva" su: Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti