Prva kompanija potpuno posvećena kriptovalutama izlazi na američku berzu - vrtoglave vrednosti cene akcija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Coinbase je prva kompanija potpuno posvećena kriptovalutama koja će izaći na američku berzu, i već se spekuliše sa vrtoglavim vrednostima cene akcija, kako prenosi TechCrunch.

Nasdaq je izdao kompaniji referentnu cenu od 250 dolara po deonici. Prema procenama cena akcija u privatnoj trgovini tokom prošle godine, vrednost kompanije u gornjem opsegu Financial Times procenjuje na oko 75 milijardi, a može premašiti i 100 milijardi kada se uračunaju sve vrste akcija.

Međutim, istovremeno je skočila i implicitna valuacija kompanije, i trenutno iznosi preko 151 milijardu, što je više od tržišnog kapitala klasičnih finansijskih institucija poput Morgan Stanley, Lloyds, Goldman Sachs, i preko sedam puta više od uglednih bankarskih kuća poput Societe Generale koje su starije od jednog veka:

Kako je pokazao izveštaj kompanije za prvi kvartal ove godine, obim poslovanja iznosio je oko 335 milijardi dolara (što je preko 1,5 puta više nego za čitavu 2020.), a broj korisnika se samo u ovom kvartalu popeo sa 2,8 na 6,1 milion.

Iako su brojni akteri u industriji skeptični povodom profita kompanije, jasno je da Coinbase istovremeno podstiče bum kriptovaluta, ali i da svojim delanjem utiče na ostatak tržišta. Mnogi sada ne trguju kriptovalutama čekajući da vide šta će se dogoditi sa kompanijom, zbog čega raste vrednost kako tih kriptovaluta, tako i najpoznatije kompanije koja njima trguje.

Zbog ugleda i moći koju kompanija ima u kripto zajednici, očekuje se da vrednost poraste bez obzira na to za koliko se konkretno plasira na berzi. Imajući i to u vidu, osnivač Coinbase-a Brajan Armstrong lako može postati „Ilon Mask kriptovaluta”.

Sve navedeno jasno ukazuje da se Coinbase pozicionirao kao ključna finansijska institucija u domenu kriptovaluta, čiji postupci mogu imati dalekosežne posledice na čitav kripto ekosistem. Iako kompanija možda ne odgovara opisu klasične bankarske kuće, odluke koje donosi mogu imati slične globalne posledice kao i odluke neke velike centralne banke.

Ovaj izlazak na berzu predstavlja svojevrsni referendum po pitanju kriptovaluta u klasičnim finansijskim krugovima, ali je na osnovu svega gotovo sigurno da stari giganti više neće moći da ignorišu kripto.

 

Izvor: Startit.rs/Stefan Alidini

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti