Proizvodi srpskih privrednika na Svetskoj izložbi visokokonkurentni

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Privreda Srbije predstavila se na prvoj tematskoj nedelji Svetske izložbe “Expo 2020 Dubai” o klimi i biodiverzitetu velikim brojem inovativnih proizvoda i usluga posvećenih cirkularnoj ekonomiji, unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenju emisije štetnih gasova i ublažavanju klimatskih promena, a paviljon Republike Srbije bio je i mesto prvih bilateralnih susreta privrednika sa četiri kontinenta.

Kao domaćin jednog od prvih B2B događaja na čitavoj Svetskoj izložbi, Srbija je pokazala da je zaista kapija između Istoka i Zapada i da ima visokokonkurentne proizvode u oblasti klime i biodiverziteta.

Direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović navodi da je Svetska izložba veliki kompas za čitav svet.

„Digitalizacija i cirkularnost su dva ključna pravca za budućnost Planete, a veoma je važno da smo ovde, u familiji država koje su odgovorne za budućnost Planete i da imamo priliku da skrenemo pažnju investitora na našu stratešku poziciju u Evropi i na Zapadnom Balkanu, kao i na potencijal za više od 20 milijardi evra investicija u energetsku tranziciju Srbije“, naveo je Mitrović ukazavši da rešenja iz Održivog grada u Dubaiju, uz odlučnost da promenimo navike i postanemo odgovorni za održivi život, možemo ostvariti i kod nas.

Prema njegovoj oceni, glavni alat promena koji Srbija može preuzeti iz Dubaija, koristeći iskustva drugih zemalja, jesu zelene finansije i fondovi za zelenu tranziciju, uz reorganizaciju državnih i komercijalnih bankarskih fondova, kako bi novac bio dostupniji posebno mikro, malim i srednjim preduzećima.

Komentarišući bogat biznis program za srpsku delegaciju, Bojan Ivković, direktor sektora za projekte i usluge kompanije “ASW” koja se bavi proizvodnjom softverskih rešenja, kaže: “Učešće na Expo-u u Dubaiju bila je prava prilika da predstavimo naše usluge i proizvode, upoznamo trendove ali i da se povežemo sa inostranim partnerima.

Fotografija od: PKS

Posebno nam je značila Wetex konferencija, gde smo uspostavili kontakte sa kompanijama iz Nemačke, Irske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i poseta Paviljonu Slovenije, gde smo se povezali sa kompanijama iz Slovenije i očekujemo konkretniju saradnju”, kaže Ivković i najavljuje učešće i u privrednoj delegaciji zakazanoj za novembar.

Prema njegovim rečima, jednako su važni kontakti uspostavljeni u okviru srpske privredne delegacije koja je brojala preko stotinu privrednika iz različitih industrija.

Goran Lazić, direktor kompanije “Comet” koja se bavi sistemima za uštedu goriva ocenjuje da je nastup srpske delegacije na Ekso-u u Dubaiju dobio dodatni kredibilitet zbog prostora i ponuđene infrastrukture u okviru Srpskog biznis haba.

“Kao kompanija prisutni smo u Dubaiju od 2019. godine i iskoristili smo priliku da se susretnemo sa našim poslovnim partnerima. Značilo je što imamo prostor za sastanke i prezentacije, kakav je mali broj zemalja ponudio svojim kompanijama”, dodao je Lazić.

“Ono Bikes”, tim iz Beograda koji se bavi inovacijama u transportnoj industriji i industriji pametnih gradova na Expo-u je predstavio model Archont E 60, koji je osvojio značajne nagrade, a BBC ga je proglasio za najlepši bicikl na svetu. “Ovde smo da predstavimo i naša druga rešenja jer verujemo da je budućnost transporta na struju autonomna, što će doprineti održivosti transfera i robe iz urbanih sredina.

Postoji veliko interesovanje za sva naša rešenja, među kojima su pametna rikša sa solarnim panelom i druga. Smart City box je izazvao interesovanje indijskih partnera, a za naše Degree Autonomno vozilo interesovanje pokazao Masdar City u Abu Dabiju sa kojim ćemo raditi test fazu.

Naši bicikli Ono Bikes će napraviti proboj na indijsko tržište, a za njih su zainteresovane i mnoge lokalne prodavnice bicikala, kaže Marko Šćepanović, vlasnik kompanije, izrazivši zahvalnost Privrednoj komori Srbije, Vladi Srbije, kao i timu na Paviljonu Srbije.

Privrednici iz Srbije imali su priliku da se predstave i povežu sa partnerima sa različitih tržišta, a osim kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije promovisali su naši startapovi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti.

Pred poseticioma izložbe u Dubaiju u nedelji „Klima i biodiverzitet“ našli su se električni bicikli, dijagnostički testovi “Made in Serbia”, kao i mnogi drugi inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema. 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti