Privrednici regiona veruju da je najprofitabilnije poslovanje u građevinarstvu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Pandemija korona virusa jeste usporila otvaranje novih firmi u regionu, ali je pokazala i određena prestrojavanja u redovima preduzetnika u prethodnoj 2020. godini.

Prema podacima za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju i BiH, privrednici regiona najviše veruju da će, u narednom periodu, uspeti da ostvare profit ukoliko krenu da se bave građevinskim radovima.

Ta delatnost se u svim državama u regionu nalazi među prvih pet po broju otvorenih firmi.

Deo građevinaca je odlučio i da zatvori svoje firme, ali to je, prema mišljenju stručnjaka, uobičajeno, jer deo firmi koje se bave tom delatnošću su, u ranijim godinama, navukle balast nelikvidnosti koji se u 2020. godini samo okončao zatvaranjem kompanija.

Srbija, u kojoj je u prošloj godini osnovano čak 4.517 preduzeća koja se bave specijalizovanim građevinskim radovima, iskoristila je, kao i većina država u regionu, period pandemije za intenziviranje infrastrukturnih radova, navodi Biznis.rs.

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, u Srbiji je trenutno aktivno 16.000 više gradilišta nego u istom periodu prethodne godine. Pokazuje se i da je najveći investitor država, s obzirom na to da su infrastrukturni radovi koji su trenutno aktivni vredni čak 30 milijardi dinara više nego u godini pre.

U Srbiji je, za razliku od svih drugih država u regionu, zabeležen značajan broj osnovanih firmi i u oblasti kopnenog saobraćaja i cevovodnog transporta.

Kada je u pitanju trgovina na malo, u Srbija je u prošloj godini zabeležen veći broj zatvorenih nego otvorenih maloprodajnih objekata. Korona je, očigledno, imala snažan uticaj na naglo propadanje malih trgovina, te je u 2020. godini prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, otvoreno 3.404 trgovine na malo, ali je u istom periodu zatvorena 3.631.

Ovakav trend ne čudi ako se ima u vidu procena Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije da je promet hrane i pića putem interneta od aprila prošle godine povećan za 200%, promet odeće onlajn oko 100%, dok je promet tehničkih uređaja putem interneta uvećan za oko polovinu, piše Biznis.rs.

Sajt navodi da su srpski ugostitelji prilično ogorčeni dešavanjima oko pandemije i merama koje država, u cilju sprečavanja širenja zaraze Covid 19, primenjuje. Ipak, u prošloj godini je, u ovoj delatnosti zabeleženo otvaranje 418 firmi više nego što ih je zatvoreno. Tačnije, otvoreno je 3.105, a zatvoreno 2.687.

Na listi delatnosti gde je broj novoosnovanih firmi značajan nalazi se, kako se i očekivalo računarsko programiranje, konsultantske i sa tim povezane usluge. Međutim, da i tu dolazi do određenih prestrojavanja govori činjenica da su u Srbiji osnovane 2.193 firme koje se bave tom delatnošću, ali i da je zatvoreno 1.973. Poznavaoci prilika na tom tržištu kažu da su te promene posledica aktuelne situacije na relaciji država - frilenseri.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti