Portal eNauka je počeo sa radom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija saopštilo je da je portal eNauka, namenjen istraživačima počeo sa radom.

Univerzitet u Kragujevcu, koji obuhvata 12 fakulteta i Institut za informacione tehnologije, sa svojih 1.330 istraživača, dobija priliku da prvi bude deo implementacionog procesa informacionog sistema eNauka.

Otvaranje portala eNauka u punom kapacitetu, za sve aktivne istraživače u Republici Srbiji, očekuje se tokom leta 2023. godine, navedeno je na sajtu Vlade.

- Postojanje uređene infrastrukture za razmenu naučnih informacija i razvijene prakse njihovog deponovanja pripadajućem institucionalnom digitalnom repozitorijumu SCIDAR (SCIentific Digital Archive) čini Univerzitet u Kragujevcu primerom dobre prakse, i u skladu s tim, istraživačima ovog univerziteta biće prvima omogućen pristup naučnom delu portala eNauka - stoji u saopštenju.

Korišćenjem ličnog ORCID broja istraživači će moći da provere svoje autorske profile, utvrde tačnost podataka i sagledaju da li postoje publikacije koje nisu povezane sa njihovim profilima.

Cilj javno dostupnog portala eNauka je praćenje naučnog učinka istraživača i institucija u Srbiji i namenjen je objedinjenom prikazivanju naučne produkcije, oblasti rada istraživača, njihovih postignuća, kao i postignuća naučnoistraživačkih organizacija, navodi se u saopštenju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti