Poreskoj upravi Srbije nedostaje oko 1.000 stručnjaka, među njima i IT kadar

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović rekao je danas da ta institucija zapošljava oko 4.000 službenika i da joj nedostaje oko 1.000 ljudi, među kojima su i IT stručnjaci.

- Pre nekoliko godina Poreska uprava je zapošljavala 5.600 službenika, a danas oko 4.000, a nedostaje oko 1.000 službenika među kojima i IT stručnjaci - rekao je Đinović u Bečićima u Crnoj Gori, na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana.

Govoreći o "značaju dobre poreske administracije u lošim vremenima", što je jedna od tema ovogodišnjeg skupa, Đinović je rekao da se nedostatak resursa u Poreskoj upravi rešava tako što se postojeći usmerava tamo gde su rizici za utaju poreza najveći.

Dodao je da su u Poreskoj upravi svesni potrebe novog zapošljavanja i edukacije, jer je prosečna starost poreznika u Srbiji 53 godine.

- Problem nedostatka resursa radne snage nastoji da rešavamo uvođenjem digitalizacije i automatizacije - rekao je Đinović.

On je kazao da je dilema da li IT stručnjaci treba da kreiraju poreski informacioni sistem ili samo da ga održavaju i dodao da misli da je manji problem ako bi ga samo održavali.

Istakao je da se nada da će poreski posao postati atraktivniji unapređenjem statusa tih službenika "što je jedini način da Poreska uprava dođe do novog kadra koji je voljan da radi" u toj službi.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti