Podizanje Industrije 4.0 na sledeći nivo

Komentari: 0
Fotografija od: Copyright©Industrija

Put nas je odveo na sever Nemačke, gde smo u toplom ambijentu Hanoverskog sajma, tačnije u impozantnoj konferencijskoj sali prisustvovali najavi ovogodišnjeg Hannover Messe-a, koji će se uz sajam CeMAT - sajam rešenja za unutrašnju logistiku, održati od 23. do 27. aprila.

Uz prisustvo novinara iz svih krajeva sveta, sa predstojećim sajmom upoznao nas je dr Johen Kekler, predsednik upravnog odbora Deutsche Messe, kao Nj.E. Rođelio Granguilhom, Ambasador Meksika u Nemačkoj.

Digitalna integracija industrije, energije i logistike nameće tempo, uz tradicionalne granice između industrije koja raste, povećanje produktivnosti i pojavljivanje novih poslovnih modela poput pečuraka. U aprilu 2018. godine, HANNOVER MESSE i CeMAT će dati svoju kombinovanu težinu ovom trendu i podići Industriju 4.0 na sledeći nivo.

Zajedno će otvoriti prozor u budućnosti u kojoj će digitalizovana proizvodnja, integrisani energetski sistemi i inteligentna logistička rešenja radikalno promeniti način života, rada i poslovanja. U svakom pametnom fabričkom scenariju budućnosti, glavne uloge će igrati dva glavna faktora: ljudi i mašine.

Međutim, kako bi postigli vrhunske performanse, snaga digitalne integracije će morati u potpunosti da se iskoristi. "Integracija tehnologije automatizacije, IT platforme i mašinskog učenja će Industriju 4.0 dovesti do sledećeg nivoa", rekao je Johen Kekler, predsednik upravnog odbora Deutsche Messe.

Mašinsko učenje, IT platforme i integrisani industrijski roboti

Industrijski pejzaž se brzo menja. Fabrička tehnologija postaje sve efikasnija, industrijske IT platforme su dostupne na tržištu, a sve više industrijskih podizvođača se digitalno integrišu u lanac vrednosti svojih klijenata.

Johen Kekler, predsednik upravnog odbora Deutsche Messe

A sada, uz mašinsko učenje, mašine i roboti sve više mogu da donose autonomne odluke. "HANNOVER MESSE je mesto na kome se može doživeti brz rast Industrije 4.0 i mogu se videti benefiti iz prve ruke", naglasio je Kekler. "Svi vodeći svetski proizvođači automatske tehnologije, dobavljači robotike, kao i velika imena globalnog IT i softverskog sektora će biti tamo, čineći Hanover kao svetski hot spot za Industriju 4.0", zaključio je u kratkom obraćanju dr Johen Kekler.

Ambasador Meksika u Nemačkoj, gospodin Rođerio, u svom obraćanju novinarima je naglasio da je za Meksiko ovo posebna i velika čast, jer su ujedno i prva zemlja iz Centralne i Južne Amerike koja nastupa kao zemlja partner ovako jednom velikom svetskom sajmu industrije.

Uz iznete činjenice o BDP-u Meksika u prethodnim godinama, i veoma dobrim prognozama za naredni period, gospodin Rođerio ističe kako je Meksiko po svim parametrima iznad proseka zemalja u tom delu sveta, kao i da se privreda ove zemlje pozicionira na 15. mesto svetskih industrijskih sila - sa značajnim procentom izvoza na sve kontinente.

Ambasador Meksika u Nemačkoj, gospodin Rođerio

Zanimljivo je da je Meksiko četvrti proizvođač automobila na svetu, a znamo da nijedan svetski poznat brend nije iz ove zemlje. "Kao i Nemačka, Meksiko se nalazi na sredini industrijske ere koju zovemo Industrija 4.0, gde do izražaja dolazi talenat mog naroda u mašinskim tehnologijama, inovacijama i istraživačkim centrima", istakao je na kraju svog obraćanja gospodin Rođerio.

Uz prezentaciju velikih kompanija koje će učestvovati, kao i organizovanim susretima novinara i izlagača, hladni februarski dan je brzo prošao. Što se izlagača iz našeg regiona tiče, ove godine će u Hanoveru biti prisutne tri firme (informacija koja je aktuelna za vreme pripreme ovog broja), a to su FMT, Comel i Minel energy, dok od predstavnika za Srbiju, gospodina Nemanje Hadži Pavlovića, saznajemo, da ovog puta Srbija neće imati svoj nacionalni štand.

Nama ostaje da će organizator i ove godine prepoznati naš časopis kao važnog medijskog partnera, te da ćemo se i ove godine javiti direktno sa Hannover Messe-a. Ali i ako ne bude tako, naša preporuka je da ukoliko budete u mogućnosti obavezno posetite ovogodišnji Hannover Messe, jer očigledno u najavi je sajam koji će pomeriti granice i trendove savremene industrije.

Za sve informacije vezane za sajam, možete kontaktirati firmu Proexpo, zvaničnog zastupnika za našu zemlju - www.proexpo.co.rs

O Autoru

Nikola Mirković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti