Počinje izrada mape crnih ekoloških tačaka u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Centar za lokalnu samoupravu počinje izradu „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ali i ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji.

“Broj ekoloških problema i kritičnih tačaka gde se evidentno narušava kvalitet životne sredine u Srbiji raste iz dana u dan.

Takode je porasla i svest gradjana o ovom problemima, kao i jasna želja za njihovim aktivnim učešćem u njihovom razumevanju, ali i rešavanju”, saopštio je CSL.

Centar, na čijem je čelu nekadašnji potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, najavio je da će Mapa crnih ekoloških tačaka Srbije omogućiti lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagadjenja i lokacijama koje su ugrožene.

CLS je podsetio da postoji Nacionalni registar izvora zagadjivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, ali da je “pristup podacima često komplikovan čak i za stručnjake”.

Po navodima CLS-a, podaci Ncionalnog registra prvenstveno fokusirani na velike izvore zagadjena mada je očigledno da ogromne probleme prave i neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove.

Izvor: boom93

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti