Počinje dvodnevna konferencija posvećena inovativnim rešenjima za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi

Komentari: 0

Danas, 4. decembra 2018. godine u Beogradu počinje dvodnevna konferencija posvećena inovativnim rešenjima za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi.

Ovaj značajan međunarodni susret okupiće ministre i najviše predstavnike za oblast životne sredine država sa područja Jugoistočne i Južne Evrope, radi zajedničkog iznalaženja načina i mera za sprečavanje zagađenja u ovom delu Evrope.

Zemlje ovog područja odlikuje bogatstvo prirodnih resursa, ali se one istovremeno suočavaju sa ozbiljnim izazovima zbog zagađenja životne sredine.

Na primer, gradovi u ovom području su među najniže rangiranim prema kvalitetu vazduha, a većina otpadnih voda se ne prerađuje pre ulivanja u druge reke ili more. 

Razmatranje načina kako zagađenje može biti zaustavljeno u ovom delu sveta, neophodno je kako bi se zajednički doprinelo unapređenju životne sredine, zdravlja ljudi i razvoju ekonomije. Potrebna su inovativna rešenja, zbog čega je povodom

Konferencije upućen poziv istraživačima i stručnjacima koji se bave tehnološkim istraživanjima da dostave postere sa inovativnim predlozima i idejama za doprinos smanjenju zagađenja i ostvarenju zacrtanih međunarodnih ciljeva u borbi za očuvanje Planete.

U okviru programa Konferencije biće predstavljeno preko dvadeset postera, a učesnici će odabrati tri najuspelija ponuđena rešenja koja će biti predstavljena tokom drugog dana Konferencije.

Očekuje se da će na Konferenciji ministri zaštite životne sredine usvojiti zajednički pristup rešavanju problema zagađenja u regionu i „Zajedničku regionalnu viziju inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja”, te pozvati Ujedinjene nacije da ohrabre i podrže razmenu informacija i jačanje saradnje među zemljama. 

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti